Architectuur

UNStudio toont Mirai House in Leiden

Onlangs heeft het Japanse farmaciebedrijf Astellas zijn intrek genomen in een nieuw gebouw op het Bio Science Park in Leiden. Het door UNStudio ontworpen pand herbergt kantoren en laboratoria. Centraal element in het ontwerp is het witte gevelframe. Dit geraamte verdeelt de gevel in drie secties, die elk bestaan uit stroken glas en aluminium. Het glas zorgt voor uitzicht en toetreding van daglicht, terwijl lamellen en kozijnen zonwerend werken. Daarnaast is het gebouw zo georiënteerd dat het qua licht optimaal is afgestemd op de veranderingen van de seizoenen.

De vereiste veiligheidsmaatregelen zijn zoveel mogelijk in het gebouw geïntegreerd, zodat het er niet uitziet als een fort. De entree is bijvoorbeeld verdeeld in een aantal veiligheidszones, maar heeft dankzij daklichten en doorzichten naar de binnentuin (die is gebaseerd op traditioneel Japans model) een vriendelijk karakter.

Het gebouw kent een hoge mate van efficiëntie: de verhouding bruto-netto vloeroppervlak is negentig procent. Er is sprake van een compacte opzet, waarbij bijvoorbeeld de onderste verdieping verhoogd ligt ten opzichte van de half ondergrondse parkeergarage. Nog verder onder de grond zit een installatie voor warmte-koudeopslag.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant