Beveiliging

Light + Building speelt in op wereldwijde vraag naar veiligheidstechniek

Light + Building speelt in op wereldwijde vraag naar veiligheidstechniek
Foto: Messe Frankfurt / Pietro Sutera
Het belang van veiligheidstechnische installaties neemt toe – wereldwijd. Want om veiligheid te realiseren, moeten individuen, instellingen of gebouwen aan steeds weer nieuwe standaards voldoen. In 2020 maakt de Light + Building van „Netwerkgekoppelde veiligheid“ een centraal thema. Het platform Intersec Building, een congresformat en een Special Interest gids bevorderen uitwisseling, informatie en navigatie.

Uw gratis toegangsticket voor Light + Building

De lezers van de Bouw en Wonen kunnen genieten van een gratis Light+Building 2020 dagticket. Om uw gratis dagticket te ontvangen, gelieve dan het formulier op de speciale actiepagina invullen.

Gisteren nog bepaalden dikke deurbladen, afsluitbare vensterhandgrepen en staalharde kluiswanden de standaard. Vandaag de dag is dat niet genoeg. Ook, omdat wat bescherming verdient niet langer uitsluitend materieel van aard is. Netwerken of gegevensstromen zijn immaterieel, in ieder geval van deels onschatbare waarde. In het bijzonder dan, wanneer men probeert, maximale schadebedragen te calculeren, wordt duidelijk dat veiligheid in de toekomst nog meer ook strategieën ter bescherming van een digitale infrastructuur moet omvatten.

Digitale bescherming betekent evenwel veel meer dan alleen maar beveiliging op zich. Bewaking, toegangscontrole en gegevensbescherming zijn allemaal even essentieel. Meer bepaald dan, wanneer veiligheidstechnische faciliteiten onderling en met de complete gebouwtechniek netwerkgekoppeld zijn. Daardoor wordt elektronische veiligheidstechniek een integraal bestanddeel bij Smart Home en Smart Building.

Hoe beter alle voor de veiligheid relevante componenten op elkaar afgestemd zijn, hoe hoger hun gezamenlijk rendement is. Hetzelfde geldt voor de koppeling van veiligheidstechnische met alle andere gebouwtechnische installaties. Interfaces, standaards, planning en integratie zijn daarom fundamentele invloedsfactoren. Een collectieve basis vinden experts op de voor elektrische gebouwinfrastructuur grootste vakbeurs ter wereld.

Als centraal desideratum van branche en gebruikers zal „Netwerkgekoppelde veiligheid“ op de Light + Building in maart 2020 een prominente positie binnen het topthema „Connecting“ innemen. De navigatie naar een specifiek op de veiligheid afgestemd aanbod garandeert een exclusieve leidraad. Hierin worden niet alleen alle aanbieders van veiligheidstechniek opgesomd en binnen de vakbeurs ondergebracht, maar wordt ook ieder specifiek aanbod beschreven en aan een termijn gekoppeld. „Netwerkgekoppelde veiligheid vormt een integraal bestanddeel van de technische gebouwinfrastructuur. Ook daarom is deze in het productfolio van een hele reeks exposanten overal op de Light + Building te vinden. Gelijktijdig harmoniëren wij met een aantal Hot-Spots veiligheidstechnisch aanbod en knowhow“, aldus Iris Jeglitza-Moshage. Daarmee doelt de bedrijfsleidster van de Messe Frankfurt onder andere op het Special-Interest thema „Noodverlichting“ in zaal 8.0 of ook op het internationale platform voor netwerkgekoppelde veiligheidstechniek in zaal 9.1 – „Intersec Building“.

Als onderdeel van de Light + Building slaat Intersec Building met internationale marktleiders op het gebied van veiligheid zoals ABUS, Gretsch-Unitas, Hikvision of Mobotix bruggen tussen kennis en praktijk. Bovendien is veiligheidstechniek op de Light + Building ook in heel wat andere zalen als geïntegreerd aanbod te vinden.

Wereldmarktleiders spelen in op wereldwijde vraag naar veiligheidstechniek op de Light + Building
Foto: Messe Frankfurt / Jens Liebchen

Karsten Nölling, voorzitter van de bedrijfsleiding van KIWI – nog een andere exposant van veiligheidstechnische installaties – accentueert het belang van de aangeboden assortimenten: „Voor netwerkgekoppelde veiligheid bevinden wij ons vandaag de dag nog in het beginstadium. Er zijn tal van goede systemen die echter grotendeels als eilandoplossingen voor bepaalde toepassingen ontwikkeld werden. Daartoe behoorden niet alleen alarminstallaties, maar ook elektronische sluitsystemen. De komende jaren zullen wij hier meer en meer koppelingen van systemen zien – vooral ook overkoepelend op het gebied van aanbieders. Intersec Building heeft de trend van de koppeling van producten en processen in netwerken vroeg ontdekt en breidt deze consequent uit.“

Als centrale informatie-interface van het Special Interest aanbod fungeert de conferentie in zaal 9.1. Deze concentreert zich op netwerkgekoppelde veiligheidstechniek bij de gebouwautomatisering. Voor het laatst op de ISH bood de intussen vierde conferentie in 2019 twee intensieve conferentiedagen met voordrachten vanwege experts en debatten. In totaal 320 deelnemers uit de afdelingen van de planning, installatie en werking van netwerkgekoppelde, veiligheidstechnische installaties maakten van de gelegenheid gebruik om informatie en vakkennis met fabrikanten, ontwikkelaars en onderzoekers uit te wisselen.

Ook interessant