Beveiliging

Investeren in werfbeveiliging brengt meer op dan het kost

Investeren in werfbeveiliging brengt meer op dan het kost
Watchtower: Beveiliging op werven blijft pijnpunt, ondanks grote financiële risico’s verbonden aan diefstal
De cijfers liegen er niet om: het aantal faillissementen in Vlaanderen breekt momenteel records, met de bouw als een van de zwaarst getroffen sectoren. Aan de basis daarvan liggen inflatie en sterk gestegen grondstoffenprijzen, maar ook de financiële katers die bouwbedrijven overhouden aan de werfdiefstallen die de laatste jaren schering en inslag zijn, met dank aan vaak gebrekkige beveiliging. Een investering in slimme beveiliging hoeft nochtans geen fortuin te kosten, en kan veel leed voorkomen.

Enkele cijfers: meer dan een op de vijf Vlaamse faillissementen dit jaar (be)treft een bouwbedrijf, en bijna de helft van alle kmo’s in de bouwsector geeft aan te worstelen met de hoge prijzen voor bouwmaterialen. Komen daar nog bovenop: de vele werfdiefstallen die dagelijks plaatsvinden, waarbij de schade vaak gemakkelijk in de tienduizenden euro’s loopt. Een diefstalverzekering kan daarbij enig soelaas bieden, maar, ook hier is voorkomen beter dan genezen. Want: naast de directe kosten voor het verlies aan materiaal betekent diefstal doorgaans ook vertraging voor de werken, en dan beginnen de kosten pas echt op te lopen.

Slimme camerasystemen voor doeltreffende en kostenefficiënte beveiliging

Nochtans zijn er, met de hedendaagse slimme camerasystemen, genoeg opties voor doeltreffende en kostenefficiënte beveiliging.

“Meer en meer wordt de plaats van bewakingsagenten die fysiek op wacht staan ingenomen door camera’s. Met name voor het beveiligen van bouwwerven, maar ook leegstaande eigendommen, festivals en evenementen of kritieke infrastructuur zoals spoorlijnen, gaspijpleidingen en elektriciteitscentrales, is slimme videobewaking een bijzonder interessante optie, die niet veel hoeft te kosten en veel zwaarder financieel leed kan voorkomen”, zegt Mathias Germeau, operationeel verantwoordelijke bij Watchtower. “Een beperkte investering vandaag kan er namelijk voor zorgen dat je bedrijf morgen niet over de kop gaat, wanneer het te laat is, je voor voldongen feiten staat en met de financiële gevolgen van een diefstal of inbraak geconfronteerd wordt. Zelfs in tijden van crisis blijft beveiliging zo een slimme investering, die meer opbrengt dan ze kost.”


Indringers en patronen herkennen zoals het menselijk brein

Bovendien moeten de modernste camera’s steeds minder onderdoen voor de menselijke waarneming, integendeel zelfs.

“De meest geavanceerde videobewakingsoplossingen maken het, met dank aan AI-technologie, mogelijk om de inhoud van livebeelden te analyseren. Indringers, maar ook specifieke patronen en gebeurtenissen kunnen zo in real-time gedetecteerd en herkend worden, net zoals het menselijk brein dat kan, maar dan zonder menselijke tussenkomst. Daarnaast hebben camera’s natuurlijk ook geen last van slecht nachtzicht of verslapte concentratie, en kunnen ze een groter gebied in het oog houden”, aldus Guido Christ, technisch manager bij Watchtower Security Solutions.

Ook interessant