Algemeen

1 op 6 bouwbedrijven slachtoffer van werfdiefstal

1 op 6 bouwbedrijven slachtoffer van werfdiefstal
Vorig jaar sloegen dieven hun slag op de werven van 1 op 6 bouwbedrijven. Dat blijkt uit een rondvraag van Bouwunie. “Bouwmaterialen en machines zijn al altijd geliefd bij criminelen. Nu de materiaalprijzen zo hoog zijn, zijn ze natuurlijk een extra doelwit”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De gevolgen zijn niet min. Dat gaat van vertragingen van de werken door een gebrek aan bouwmaterialen tot in het ergste geval het moeten stilleggen van de werf.

Bijna 9 op de 10 diefstallen gebeuren buiten de werkuren. Met het bouwverlof in zicht, roept Bouwunie de bouwbedrijven dan ook op om extra waakzaam te zijn. “Sluit werven goed af en beveilig opslagplaatsen. Je kan zeker ook de politie vragen om een oogje in het zeil te houden”, aldus Bouwunie.

Opvallend, 1 op 3 bouwondernemingen doet geen aangifte van de diefstal. Bouwunie raadt aan om altijd aangifte te doen. Zo kan de politie eventuele teruggevonden goederen makkelijker terugbrengen. Nog opmerkelijk is dat slechts 4 op 10 bouwbedrijven verzekerd zijn tegen diefstal. Ruim een derde heeft wel interesse in een verzekering, maar vindt die te duur. “Een verzekering is niet goedkoop, maar loont wel de moeite wanneer je het slachtoffer bent van diefstal”, besluit Waeytens.

De meeste dieven richten hun pijlen op klein materieel (56%). In 1 op de 10 gevallen gaat het over diefstal van groot materieel, zoals voertuigen, machines tot zelfs kranen. Bijna 3 op 10 bouwbedrijven nemen voor het bouwverlof extra andere maatregelen dan tijdens het werkjaar. Het gaat dan bijvoorbeeld over extra controle, alle materiaal terugbrengen naar de firma of een opslagplaats.

Diefstalpreventie

Bouwunie somt een aantal tips op om werven veiliger te maken. Zo zijn criminelen niet happig op verlichting en camera’s. Zorgen voor voldoende verlichting, schrikverlichting met bewegingssensoren en/camera’s is dus zeker een logische belangrijke. Ook buurtbewoners kunnen zeker helpen een oogje in het zeil te houden. Bij lange afwezigheid, zoals in het bouwverlof, kan je de politie vragen om de werf in het patrouilleschema op te nemen. Andere nuttige tips zijn: het aantal in- en uitgangen beperken, het plaatsen van bouwhekkens en tijdelijke schuttingen die op slot kunnen, geen materiaal laten rondslingeren, camionettes veilig parkeren en sleutels goed opbergen. Bouwunie verzamelde alle tips op www.bouwunie.be/diefstalpreventie.

Ook interessant


Build for Life