Verbouwen

Verzekeringen die je als aannemer zeker moet overwegen

Verzekeringen die je als aannemer zeker moet overwegen
Een aannemer in de bouw loopt altijd risico als het gaat om het ontstaan van schade aan gereedschappen of verricht werk. Denk daarbij maar aan diefstal of vandalisme. Zo is er ook sprake van een risico op het ontstaan van schade door verkeerd werken. Deze schade is te dekken door een CAR verzekering af te sluiten. Dat is een zogenoemde constructieverzekering voor bouwwerken die zeker te overwegen is als je een bouwbedrijf of klusbedrijf hebt. Zo zijn er nog een aantal verzekeringen die de moeite waard zijn om even bij stil te staan om na te gaan of die je nodig hebt als aannemer. Bijvoorbeeld als je bij mensen thuis klust of verbouwingen uitvoert.

CAR verzekering

Een CAR verzekering voorziet in een dekking van het verzekeren van werk tegen schade. Schade ontstaat onder meer door bijvoorbeeld storm of brand, maar ook door eventuele diefstal of vandalisme. De schade die door dergelijke gebeurtenissen ontstaat, dien je zelf te betalen als je geen CAR verzekering hebt. Dat geldt eveneens voor eventuele schade die ontstaat als gevolg van een gemaakte uitvoeringsfout. Een CAR verzekering voorziet wat dat betreft in dekking voor schade aan spullen van opdrachtgevers net als aan gebouwen en voor schade aan het werk zelf. Ook persoonlijk bezit net als dat van personeel valt onder de strekking van de dekking. Er zijn voor aannemers, bouwbedrijven en klusbedrijven verschillende soorten verzekeringen beschikbaar die elk een andere dekking bieden. Zo is het verstandig om naast een CAR verzekering ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er één die de meeste aannemers afsluiten. De dekking van een AVB is anders dan die van een CAR verzekering. Een AVB voorziet namelijk vooral in een dekking tegen schade die je aan anderen toebrengt. Kom je als aannemer bij een particulier thuis en maak je daar per ongeluk wat kapot dan valt dat onder de dekking van een AVB. Het komt erop neer dat schade aan een spullen van een ander in de vorm van zaakschade of letselschade onder de dekking valt van een AVB. Je bedrijf is namelijk door de andere partij aansprakelijk te stellen. Om te voorkomen dat je zelf schade lijdt op de bouwplaats biedt de dekking van een CAR verzekering uitkomst. Een CAR verzekering biedt dekking voor schade aan werk en schade die op de bouwplaats ontstaat door bijvoorbeeld storm, diefstal, brand of vandalisme.

Bedrijfsrechtsbijstandverzekering

Een andere verzekering waar je als aannemer wat aan hebt, is een rechtsbijstandverzekering zakelijk. Die komt namelijk van pas op het moment dat je als aannemer in een juridisch conflict terechtkomt met een klant of met een leverancier. Ook problemen met een medewerker kan tot een conflict leiden, bijvoorbeeld in een situatie waarin je een medewerker wilt ontslaan. In dat geval biedt een bedrijfsrechtsbijstandverzekering uitkomst, want dan kan je rekenen op juridische bijstand en hulp. De dekking is overigens breed, want er is eveneens juridische bijstand beschikbaar op het moment dat een klant niet betaalt. In dat geval is er sprake van incassorechtsbijstand.

Ook interessant