Badkamers

Wat te doen bij een badkamerlekkage?

Wat te doen bij een badkamerlekkage?
Je zit lekker een potje voetbal te kijken op televisie. De scheidsrechter fluit voor de rust en jij staat op om even wat drinken te pakken. Je loopt op je sokken door de kamer en voelt ineens nattigheid. Eerst letterlijk, maar daarna figuurlijk. Je kijkt naar beneden en ziet waterdruppels op de vloer. Je kijkt naar boven en ziet waar het vandaan komt: uit het plafond!

Waar komt dat water vandaan?

Koortsachtig denk je na. Wat zit er hierboven? Verhip, de badkamer! Je schiet naar boven in de hoop dat je geen overstroming tegenkomt in de badkamer. Daar aangekomen zie je niks. Alles rustig. Hè? Hoe dan? Hoezo lekt het beneden dan? Je controleert alles in de badkamer, maar ziet niks vreemds. Zou het dan een leiding zijn die lekt? En hoe kom je daarachter?

Waar zit het lek?

Wat je dan nodig hebt is een lekdetectiebedrijf. Tegenwoordig is het mogelijk om een lek te heel precies te lokaliseren waar het ook zit, ook al is dat in een leiding die in de muur of het plafond weggewerkt zit. Er hoeft daarvoor niet gebroken te worden. Via bijvoorbeeld een druktest, endoscopie (een camera), infrarood beelden of een ultrasoon (geluid) techniek spoort de lekkage specialist het lek op zonder te hoeven breken.

Wat kan de oorzaak zijn van een lekkage?

Alle waterleidingen en afvoeren van je douche, bad, wc en wastafel zitten weggewerkt in vloeren en muren. Als daar een lekkage zit, merk je het niet snel op. In veel gevallen worden lekkages veroorzaakt door slecht of verouderd kit- en voegwerk. Bij elke douchebeurt sijpelt het water dan achter de kit langs naar beneden en zoekt daar een uitweg. Grote kans dat het jouw plafond in de woonkamer is! Ook montagefouten in badkamers leiden nogal eens tot lekkages.

Wat moet er gebeuren bij een lekkage?

Als de lekkage is opgespoord moet het lek natuurlijk gerepareerd worden. Het kan zijn dat daar wél breekwerk voor nodig is, al zal degene die het lek repareert dat altijd tot een minimum beperken. In bepaalde gevallen kan het lekdetectiebedrijf dat je hebt ingeschakeld de lekkage zelf repareren. In andere gevallen zal je worden aangeraden een specialist in te schakelen. In elk geval krijg je van het lekdetectiebedrijf een volledig rapport over hetgeen er is aangetroffen. Na de reparatie van het lek moet alles natuurlijk weer hersteld worden en dient er mogelijk ook nog gestuct en geschilderd worden.

Is lekdetectie en -reparatie gedekt door de verzekering?

Geen verzekering is hetzelfde, dus bij een lekkage is het verstandig om je polis te raadplegen, dan wel contact op te nemen met je verzekeraar. In de meeste gevallen is lekdetectie gedekt door de verzekering en het herstellen van de gevolgen van waterschade eveneens. De reparatie van het lek is vaak níet verzekerd. En als de lekkage en waterschade door eigen schuld is ontstaan - zoals door het bad te laten overlopen bijvoorbeeld - dan keert de verzekering helemaal niet uit.
Indien je te maken hebt met een lekkage is het dus heel verstandig om direct een vakman in te schakelen. Hoe langer je namelijk wacht, hoe groter de schade wordt.

Ook interessant