Verwarming & Sanitair

Hoe werkt lekdetectie? En wat zijn de voordelen?

Hoe werkt lekdetectie? En wat zijn de voordelen?
Een lekkage is een vervelend probleem. Het water dat uit jouw leidingwerk ontsnapt kan namelijk veel schade aanrichten. Daarom is het zaak een lek zo snel mogelijk te dichten. Dit is in sommige gevallen echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een lekkage is namelijk niet altijd even makkelijk op te sporen. Naast de zichtbare lekkage kennen we namelijk ook nog de ‘onzichtbare’ lekkage. Bij laatstgenoemde lekkage staat er meestal geen plas water op de vloer. Gelukkig is er een mogelijkheid om ook een verborgen lekkage op te sporen. Hoe? Met behulp van lekdetectie. Ben je hier niet bekend mee? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk hoe het werkt en wat het is!

Zo werkt lekdetectie

Voor lekdetectie wordt een speciale camera gebruikt. Dit noemen we ook wel een warmtebeeldcamera. Deze camera geeft temperatuurverschillen duidelijk weer. Dit gebeurt ook wanneer je de camera op een muur richt. Het water in de leidingen verschilt namelijk van de temperatuur in de rest van de muur. De camera kijkt dus als het ware door jouw muur heen. Indien er geen sprake is van een lek, zie je het water keurig lopen. Is er wel een lek? Dan wordt het beeld dat de camera geeft ineens een stuk vager. Bovendien zie je dat het temperatuurverschil in de muur een stuk kleiner is. Het lek is dus binnen een handomdraai boven water!

Dit zijn de voordelen van lekdetectie

Het grootste voordeel van lekdetectie is dus dat je een lekkage betrekkelijk snel op kunt sporen. Binnen de kortste keren weet je namelijk waar het lek zit. Daarnaast is lekdetectie ook nog eens bijzonder nauwkeurig. Zo kun je een lek met een warmtebeeldcamera tot op de millimeter nauwkeurig opsporen. Waarom dit handig is? Omdat je dan maar op één plek in jouw vloer of muur hoeft te gaan breken. De schade die je zelf aanricht wordt zodoende dus een stuk kleiner. Dit maakt het natuurlijk ook weer aanzienlijk goedkoper om de schade straks te repareren.

Zelf doen of overlaten aan een lekdetectiespecialist?

Vermoed je dat er sprake is van een lekkage en klinkt lekdetectie jou als muziek in de oren? Wacht hier dan niet te lang mee. Veel mensen hebben echter geen idee hoe zij dit het beste aan kunnen vliegen. Je kunt zelf een warmtebeeldcamera kopen en het lek opsporen. Het is echter ook mogelijk om dit uit te besteden aan een professionele lekdetectie partij. Kies je ervoor om dit zelf te doen? Dan moet je allereerst over een speciale camera beschikken. Daarbij komt dat je ook nog moet weten hoe je de camera op de juiste manier gebruikt. Dit is lang niet voor iedereen weggelegd. Kom je er zelf niet uit? Of lijkt het je gewoonweg niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met lekdetectie? Laat dit dan vooral over aan een lekdetectiespecialist. Voor hem is lekdetectie een fluitje van een cent. Heeft hij het lek gevonden met behulp van de camera? Dan kan hij tevens direct stappen ondernemen om het lek te dichten.

Ook interessant