Architectuur

Lancering van de eerste showroom gewijd aan stedelijke innovaties

Lancering van de eerste showroom gewijd aan stedelijke innovaties
Idriss Goossens
PropTech Lab heeft in samenwerking met Eaglestone Belgium de UrbanTech Hub gelanceerd: een coworking space en showroom van +650 m² gewijd aan UrbanTech start-ups die steden opnieuw uitvinden en gelegen in de prestigieuze Louizalaan 350 in Brussel! Het doel is om een echte demonstrator te bouwen waar professionals de toekomst van bouw en vastgoed kunnen zien, aanraken en ervaren, evenals een coworkingruimte waar start-ups kunnen samenwerken, middelen kunnen delen en misschien samenwerkingen met elkaar kunnen aangaan.

Presentatie van de twee bedrijven

Eaglestone Belgium, opgericht in 2012, is de eerste dochteronderneming van de Eaglestone Group. De Belgische entiteit is gevestigd in Brussel en beheert momenteel een portefeuille van 24 lopende projecten, goed voor 24.000 m² in aanbouw en ontwikkeling. De Groep is ook aanwezig in Luxemburg en Frankrijk als onderdeel van zijn Europese diversificatiestrategie. De groep is gespecialiseerd in woon-, kantoor-, hotel-, woon- en studentenaccommodatie en richt zich op het creëren van woon- en werkomgevingen. De Eaglestone Groep implementeert een ESG-strategie die is afgestemd op haar verantwoordelijke bedrijfspraktijken, waaronder een sterke milieuaanpak gericht op CO2-neutraliteit en het behalen van internationale certificeringen voor het welzijn en comfort van de bewoners.

PropTech Lab is het Belgische en Luxemburgse ecosysteem van vernieuwers in de bouw- en vastgoedwaardeketen, met als missie de innovatieve maturiteit van de sector te verhogen. Vandaag vertegenwoordigt de gemeenschap meer dan 290 leden (ongeveer 150 start-ups en scale-ups, 85 bedrijven, 11 VC's en 19 aanbieders van oplossingen en technologie). PropTech Lab heeft zijn missie bereikt door het organiseren van evenementen, het aanmoedigen van de uitwisseling van advies en tips, het faciliteren van netwerken en het uitvoeren van innovatie transformatieprogramma's.

De missie van UrbanTech Hub is om te laten zien dat innovatie een teamsport is die alleen kan worden gewonnen in een ecosysteem!

UrbanTech Hub werd gelanceerd om 3 redenen:

 1. In 2022 was er wereldwijd een toename van +38% in fusies en overnames in PropTech: PropTech bereikt geleidelijk een fase van consolidatie, in de meest volwassen innovatiethema's. De meeste overnames worden gedaan door technologie- en vastgoedgiganten, maar we zien een toename van fusies van start-ups.
 2. In 2022 zagen we het ontstaan van twee nieuwe verticals en terminologieën: UrbanTech (een natuurlijke uitbreiding van proptech, met inbegrip van klimaattechnologie, energietechnologie en mobiliteitstechnologie), en RetroFit Tech (uitgevonden door durfkapitaalfonds A/O en verwijzend naar alle innovaties die kunnen worden toegepast op een bestaand gebouw).
 3. Tegen deze achtergrond wilden Proptech Lab en Eaglestone Belgium startups de mogelijkheid bieden om te werken in een gedeelde ruimte (met flexibele, open en privéruimtes), zodat ze unieke aanbiedingen kunnen ontwikkelen, de pijplijn, dealflow en middelen kunnen delen of zelfs joint ventures of fusies kunnen opzetten.

Wie zijn de eerste exposanten die zijn geselecteerd voor de Showroom?

 • JUUNOO: Duurzame wandoplossingen om je werkruimte in te delen en opnieuw te verdelen
 • Smartkeys: Toegangsbeheertechnologie - deel je sleutels met één klik
 • WonderWalls: Renovatie gemakkelijk gemaakt
 • Enky: De inrichtingsoplossing van de volgende generatie
 • AskNestor: Een unieke service-ervaring voor uw gebouw
 • Gramitherm: Het enige isolatiepaneel gemaakt van grasvezel
 • Trinergy: Wij helpen organisaties hun energiekosten te verlagen, tijd te besparen en duurzaamheid te verbeteren
 • Shayp: Verminder je waterverbruik met 22%
 • Breezo: We creëren gezonde leefomgevingen om in te werken, in te slapen, in te leven

Idriss Goossens, CEO PropTech Lab: “De weg naar koolstofvrij is een race, maar geen wedstrijd. Het is één van de weinige gebieden waar we alleen collectief kunnen winnen. Daarom zijn we erg enthousiast over het idee om dit laboratorium te lanceren, waar we start-ups kunnen aanmoedigen om samen te werken en waar we deze innovaties op grote schaal en in retrofit kunnen testen. Het retrofit aspect is cruciaal, want 80% van de gebouwen die er in 2050 zullen zijn, staan er nu al. We zullen slechts 20% van de nieuwe gebouwen bouwen, maar de overgrote meerderheid van de bestaande gebouwen zal gerenoveerd moeten worden. Dus dit is echt de grootste prioriteit en zakelijke kans."


Sophie Lambrighs, CEO Eaglestone Belgium: "De weg naar koolstofneutraliteit ligt inderdaad in samenwerking, niet in concurrentie! Daarom zijn we er trots op dat we dit laboratorium steunen, gericht op het stimuleren van samenwerking tussen startups om innovaties op grote schaal te testen en te ontwikkelen, vooral op het gebied van renovatie, en ook tussen startups en ontwikkelaars, omdat de beste ideeën geconfronteerd moeten worden met de realiteit van de markt.

Als grote speler in de vastgoedsector zijn wij ervan overtuigd dat innovatie de sleutel is tot een duurzamere toekomst. Ons streven naar duurzaamheid weerspiegelt onze visie op een toekomst waarin bestaande gebouwen worden verbeterd om te voldoen aan de strengste milieunormen. Samen kunnen we deze uitdagingen omzetten in kansen om een duurzamere wereld te creëren voor toekomstige generaties."

Ook interessant