Laat vocht je leven niet bepalen

24 februari 2017 Bron: Bouw & Wonen
Laat vocht je leven niet bepalen
Heel wat huizen hebben last van vocht. Het is een hardnekkig probleem en kan ernstige gevolgen hebben in je huis maar ook voor de gezondheid van jou en je huisgenoten. Zowel in een moderne woning als in een oudere woning kun je te maken krijgen met vochtproblemen. Heb jij ook last van vochtproblemen? Aarzel dan niet en vraag een expert om verdere uitleg want niemand wil met desastreuze gevolgen te maken krijgen.
Vraag hieronder je gratis vochtanalyse!

Klik voor meer informatie

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor je vochtproblemen en die vergen dus telkens een andere aanpak. Dit zijn de meest voorkomende:

Laat vocht je leven niet bepalen
 • Opstijgend vocht: van dit soort vocht spreken we als er vochtplekken ter hoogte van het grondniveau tevoorschijn komen en dit is te wijten aan een verouderde fundering die het grondwater absorbeert.
  Dit is gemakkelijk op te lossen door de muren te laten injecteren met een vochtwerende gel of een vochtkering te laten plaatsen die het vocht zal weerhouden

 • Doorslaand vocht: dit is te herkennen aan de duidelijk zichtbare vochtplekken op de muren en ontstaat doordat de gevelbekleding poreus is geworden.
  Door de muren te doordringen met een onzichtbare coating die voorkomt dat het vocht de gevel insijpelt is dit zo opgelost.

 • Condensatievocht: vochtproblemen komen niet altijd door een fout of slijtage aan de woning maar kan ook voorkomen door een gebrek aan ventilatie. Zie je vochtplekken in de keuken, badkamer of slaapkamer? Dan heb je last van condensatievocht en dit komt doordat er een hoeveelheid waterdamp ontstaat door het koken of douchen en deze condens kan onvoldoende weg. Dit kan je oplossen door een ventilatiesysteem.

 • Lekkage: een lek kan voorkomen in elke buis of leiding dus dit kan ook wel de oorzaak zijn van vochtproblemen. Het is eenvoudig op te lossen door het lek te dichten of het kapotte stuk te vervangen.

 • Huiszwam: deze zwammen zijn het gevolg van een vochtige omgeving en komen dus voor in oude huizen, kelders of in valse wanden. Ze tasten het hout-, metsel- en pleisterwerk aan waaruit ze ijzer en calcium halen en hiermee kunnen ze zich verspreiden. Ze hebben een doordringende geur en een vochtbestrijder kan de zwam vernietigen door te aangetaste delen te verwijderen en te behandelen met een zwamdodend middel.

Ernstige gevolgen

De gevolgen van vocht zijn niet te onderschatten want je kunt in huis te maken krijgen met beschadigde bepleistering, loskomend behang, aangetaste muren en de isolatie raakt langzaam maar zeker ook beschadigd. Hierdoor vermindert de werking van je isolatie en dat zal een negatief effect hebben op je energiefactuur.

Het aanwezige vocht stoot ook onaangename en schadelijke geuren uit en kan dus ook schimmels en andere gevaarlijke bacteriën ontwikkelen. Die zijn heel nefast voor de gezondheid en hierdoor kweek je allergieën, ademhalingsproblemen en andere ongemakken.

Laat vocht je leven niet bepalen

Voordelen

➔ Je hebt een betere lucht in huis
➔ Schimmels hebben geen kans dus worden er geen vochtplekken gevormd
➔ Het is goed voor de levensduur van je muren, meubels en gordijnen
➔ Doordat je een goede balans hebt in de luchtvochtigheid, wordt je woning sneller warm
➔ Je woning stijgt in waarde

Heb je een vochtprobleem? Pak het dan zo snel mogelijk aan en zorg ervoor dat je een gezond binnenhuisklimaat hebt want vocht is een woekerend probleem in veel woningen. Doe daarom zoals vele anderen en doe beroep op een vochtexpert want stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen ! Vraag hier je gratis vochtanalyse.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo