Verse lucht in de woning, een noodzaak in het kwadraat

9 december 2016 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
Een woning doospoelen we niet alleen met licht, ook een gezonde luchtkwaliteit is goed voor lijf en leden. Er bestaan vier erkende ventilatiesystemen gaande van volledig natuurlijke ventilatie over gemengde ventilatie tot mechanische ventilatie. De systemen laten zich kenmerken door de eerste vier letters van het alfabet A tot D. We bekijken ze in kort bestek.

Systeem A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer

Dit is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De aanvoer van verse lucht gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters zijn manueel aan te passen. Vervuilde lucht wordt afgevoerd via een verticale schacht in de badkamer of keuken (natte cellen).

Systeem A: natuurlijke luchtaanvoer en -afvoer

Systeem B: natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Systeem B: natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Een natuurlijke toevoer van lucht is niet altijd mogelijk wegens teveel omgevingslawaai, of dat er kamers zonder ramen zijn of omdat de te verluchten ruimte volledig zit ingesloten in een appartementsgebouw. Mechanische aanvoer van verse lucht is dan aan te raden. Daarbij wordt een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht via een ventilator doorheen de woning gestuwd.
Afvoer en circulatie van de lucht gebeurt net als bij systeem A. Dit systeem is bijvoorbeeld in België weinig courant.

Systeem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer

Systeem C: natuurlijke luchtaanvoer en mechanische luchtafvoer

Indien de woning al grondig is gerenoveerd, is een natuurlijke luchtafvoer niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u een ventilatiesysteem met mechanische luchtafvoer plaatsen. De vochtige en vervuilde lucht wordt dan aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals de keuken en badkamer.

Bij het klassieke 'C'-systeem gebeurt de luchtaanzuiging continu. Het 'C+'systeem is zelfregelend en ververst de lucht op basis van het vocht- of CO2-gehalte.

Systeem D (balansventilatie): mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Systeem D balansventilatie

Dit systeem is van begin tot einde volledig automatisch gestuurd omdat zowel aan- als afvoer van de lucht via ventilatoren gebeurt. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verspreidt deze lucht langs ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen.

Ook hier kan de ventilatie vraaggestuurd gebeuren met behulp van sensoren (vocht, Co2).

U heeft twee rechtse handen en op zoek naar benodigdheden voor ventilatie? Of u wenst degelijk extern advies dan biedt de Ventilatieshop.com uitkomst.

Bron: energids.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo