Het beste ventilatiesysteem voor in huis

  BE   Bron: Bouw & Wonen
Het beste ventilatiesysteem voor in huis
Renson
Ventilatiesystemen hebben meer voordelen dan je denkt! Sinds 2006 is ventileren bij nieuwbouw en grondige renovatie verplicht. Een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zou problemen als vochtophoping en schimmelvorming veroorzaken. Slecht voor eenieders gezondheid.
Om gezond en comfortabel te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig. Oude woningen kennen dit probleem niet, de lucht ververst zich langs gaten en kieren. Bij geïsoleerde nieuwbouwwoningen en grondige renovaties is de luchtkwaliteit vaak ondermaats. Ze vragen om een ventilatiesysteem dat verse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert.

Er zijn vier ventilatiesystemen:

Ventilatiesysteem A : natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

Systeem A is een installatie waarbij geen mechanische hulp nodig is. De verluchting gebeurt op natuurlijke wijze via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen. De luchtdoorlaatbaarheid van deze roosters kan je manueel aanpassen. Om voldoende verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder de deuren of in de muren. Vervuilde lucht kan afgevoerd worden via een verticaal ventilatiekanaal in de badkamer of keuken (vochtige ruimtes).

Ventilatiesysteem B: natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchttoevoer

Een natuurlijke toevoer van lucht is niet vanzelfsprekend. Soms is er teveel omgevingslawaai, zijn er kamers zonder ramen of is men ingesloten in een appartementsgebouw. In dat geval is het mechanisch, en dus gecontroleerd, aanvoeren van verse lucht een optie. De verse toevoer van lucht gebeurt via een ventilator. Afvoer en circulatie van de lucht gebeuren op dezelfde wijze als bij een systeem A.

Ventilatiesysteem C: natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Is de woning reeds grondig gerenoveerd dan is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. In deze situatie biedt een ventilatiesysteem met een mechanische luchtafvoer soelaas. Hierbij wordt de vochtige en vervuilde lucht aangezogen via luchtkanalen in vochtige kamers zoals keuken en badkamer. Het verluchtingssysteem C+ is zelfregelend en ververst de lucht enkel indien nodig, hierdoor is dit ook bijzonder energiezuinig.

Ventilatiesysteem D – balansventilatie: mechanische luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

Het systeem D is een volledig gecontroleerd systeem, de ventilatie wordt automatisch gestuurd. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt de lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit principe noemen we balansventilatie. Ventilatiesysteem D is heel efficiënt en bijzonder energiezuinig aangezien ze de warmte wordt gerecupereerd.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo