BEN-bouwen kan met elk budget

  BE   11 mei 2016 Bron: Marquiz
Wie bouwplannen heeft, hoeft niet tot 2021 – wanneer het wettelijk verplicht zal zijn – te wachten wachten om Bijna-EnergieNeutraal (BEN) te bouwen. Met de huidige technologieën zijn BEN-woningen immers al perfect haalbaar, zo blijkt uit de website www.IedereenBEN.be. Wie bijna-energieneutraal bouwt, betaalt een veel lagere energiefactuur, zorgt ervoor dat zijn woning later meer waard is dan een ‘gewone’ nieuwbouw en kan bovendien een beroep doen op heel wat extra financiële stimuli. Maar is zo’n BEN-woning ook betaalbaar? Voor wie het slim aanpakt wel…

Iedereen BEN!

Bouwen volgens de BEN-norm wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Europa. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Zo win je immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur en is je woning later meer waard. Bovendien kan je een beroep doen op heel wat financiële stimuli.

Op de website www.IedereenBEN.be loodst coach BEN jou en je collega-bouwers doorheen de verschillende stappen om je woning nu al BEN te maken. Van ‘dak en vloer’, over ‘buitenmuren’, ‘glas, ramen en deuren’ en ‘ventilatie’ tot ‘verwarming en hernieuwbare energie.’ Bij elk van die stappen wordt op een overzichtelijke manier informatie gegeven over de wettelijke vereisten, mogelijke oplossingen, verdelers…

Daarnaast kan je ook terecht op de facebookpagina van IedereenBEN om nu al een woning te bouwen die beantwoordt aan de normen van morgen.

Wat kost BEN-bouwen?

Een vraag die via de website en de facebookpagina van IedereenBEN vaak gesteld wordt is: “Een BEN-woning, wat kost me dat?”. Helaas valt er op die vraag geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Net als de prijs van een ‘gewone’ nieuwbouw – d.i. een woning die ‘enkel maar’ voldoet aan de huidige energie-eisen – hangt ook de prijs van een BEN-woning af van tal van factoren.

Een BEN-woning kost initieel inderdaad meer dan een woning die voldoet aan de energie-eisen van nu. Maar hoeveel meer is dat precies? Men spreekt soms van 10 à 15%, maar exacte becijferingen kunnen de Vlaamse Confederatie Bouw en Bouwunie niet voorleggen. Feit is wel dat wie het slim aanpakt, volgens bouwprofessionelen de meerkosten kan beperken tot 4 à 6%. Dat is een haalbare kaart, zeker wanneer je de energiebesparing en de waardestijging van je woning t.o.v. een ‘gewone’ nieuwbouw mee in rekening neemt.

Wil je je begininvestering zo laag mogelijk houden? Bouw compact en eenvoudig, faseer de werken, zoek goedkopere alternatieven voor de inrichting en de afwerking, steek zelf de handen uit de mouwen, en bovenal: kies ook voor de ruwbouw en de technieken het ‘economisch optimum’ - de oplossing met de beste kosten-batenverhouding.

Bouw compact en eenvoudig

De kostprijs van een huis is recht evenredig met de oppervlakte ervan. Voor een groot huis is er meer materiaal nodig, en iedere vierkante meter zal je later moeten onderhouden en verwarmen.

Denk ook goed na over de vormgeving. Een woning met een eenvoudige maar doordachte architectuur kost aanzienlijk minder aan materialen en werkuren dan een woning met dezelfde oppervlakte maar met veel hoekjes en kantjes.

Spreid de werken

De kosten voor elektriciteitvoorzieningen stel je best niet uit: latere aanpassingen vergen veel extra werk, geld en tijd. Waarmee je wel kan wachten is bijvoorbeeld de plaatsing van een sierkachel of sierhaard – voorzie wel al het rookkanaal – en de inrichting van de tweede badkamer. Ook de inrichting van de logeerkamer is meestal niet meteen nodig. Laat wel al de stopcontacten en schakelaars plaatsen, zodat je de kamer kan gebruiken als bergruimte. Tot je financiën het toelaten kan je je slaapkamer of badkamer verlichten met een peertje in plaats van met designverlichting.

Bespaar op de afwerking

Beknibbel nooit op de prijs of de kwaliteit van de ruwbouwmaterialen. Die vormen de basis van je huis. Waarop je wel flink kan besparen, is op de afwerking. Kies bijvoorbeeld keramische tegels in plaats van natuursteen, en laminaat of samengesteld parket in plaats van massief parket. Op vloerbekleding zit al gauw 10 à 20 euro verschil per vierkante meter. Op een gemiddelde woning betekent dit een meerprijs van 1.500 à 3.000 euro. Ook de prijzen van binnenschrijnwerk lopen sterk uiteen. Een standaard deur uit mdf kost ongeveer 150 à 200 euro per stuk. Voor een gelakte deur betaal je al gauw het dubbel. Vermenigvuldig dat verschil met het aantal deuren dat je nodig hebt en je spreekt opnieuw over een meerprijs van enkele duizenden euro’s. Ook klinken kunnen heel duur zijn. Misschien ben je wel tevreden met eenvoudigere exemplaren?

Doe het zelf

Je kunt ook geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken en/of vrienden en familie op te trommelen om je te helpen. Een hellend dak isoleren bijvoorbeeld is niet moeilijk, zolang je dit nauwkeurig doet en de plaatsingsregels respecteert. Ook het voorbereidend werk voor het pleisteren kan je zelf doen.

Werken die gevaarlijk zijn, zoals dakwerken, laat je altijd uitvoeren door ervaren vaklui. Waag je ook nooit zomaar aan het metselen van dragende structuren, of aan het verwerken van dure materialen zoals natuursteen.

Economisch optimum

Wie kostenoptimaal bouwt, maakt voor alle onderdelen van de ruwbouw en voor alle ingezette technieken een afweging tussen de kosten en de baten. Op dat vlak is een BEN-woning de optimale keuze. Want om aan de voorwaarden voor een BEN-woning te voldoen (zie www.IedereenBEN.be > Wat is BEN?) volstaan een zeer goede - maar niet overdreven dikke - thermische isolatie, een behoorlijke luchtdichtheid, een condensatieketel, en een vraaggestuurd systeem voor natuurlijke ventilatie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo