Badkamers

Kwaliteitsvol wonen is de nieuwe luxe

Kwaliteitsvol wonen is de nieuwe luxe
We leven in een wereld die voortdurend verandert en waarin ons dagelijkse leven wordt gekenmerkt door demografische ontwikkelingen en megatrends als digitalisering, globalisering, duurzaamheid, verstedelijking en connectiviteit. Maar welke gevolgen hebben deze trends voor de persoonlijke levensstijl? Op welke manier veranderen onze individuele behoeften en waarden? En wat beschouwen mensen tegenwoordig dan als 'luxe'? In de nieuwe trendstudie over het onderwerp “Betaalbare luxe”, die namens GROHE is uitgevoerd door het Frankfurter Zukunftsinstitut, wordt een antwoord gegeven op deze vragen.
Hieronder de voornaamste bevindingen op een rijtje.

Individualisering van luxe

Vroeger werd luxe voornamelijk geassocieerd met maatschappelijke status en materiële rijkdom. Deze perceptie is echter gewijzigd. De waarden zijn veranderd, in die zin dat individueel welzijn en levenskwaliteit veel belangrijker worden geacht dan voorheen. De perceptie die mensen hebben van luxe is gerelateerd aan hun individuele en culturele bewustzijn. Naast deze verschuiving in waarden, van aspecten die met uiterlijke verschijning te maken hebben naar een versterking van de eigen identiteit, is de democratisering van luxe een andere belangrijke ontwikkeling die in de studie naar voren komt. Veel luxeartikelen en -activiteiten, die altijd een exclusief voorrecht van een selecte groep mensen zijn geweest, zijn nu ook beschikbaar voor het grote publiek. Deze trend wordt grotendeels bevorderd door de technologische vooruitgang, de algemene welvaartsstijging, de globalisering en de snelle toegang tot typische luxeproducten en -diensten via internet.

Wat bepaalt de gepercipieerde waarde van een product?

Luxe is een denkbeeld van de menselijke perceptie, waardoor het in hoge mate een subjectief begrip is. Om de perceptie van de waarde van een product bij mensen vast te stellen, kunnen zes relevante eigenschappen worden gemeten: prijs, kwaliteit, praktische en functionele meerwaarde, design, exclusiviteit en symbolische kracht. 'Kwaliteit' betekent in dit verband ook 'kwaliteit van leven'. We waarderen producten die ons tijd en werk besparen. Dat is geen verrassend resultaat als we bedenken hoe stressvol het leven tegenwoordig kan zijn en hoeveel flexibiliteit er van mensen wordt verwacht. Technische functies zouden geen doel op zichzelf moeten zijn; consumenten erkennen de waarde van moderne technologie slechts voor zover die zinvol en nuttig is. Mensen verwachten vandaag dat technologie hen meer comfort en gemak biedt. Volgens de onderzoekers van het Zukunftsinstitut illustreert dit de verschuiving in waarden in de richting van de niet-materiële en intrinsieke waarde.

Woonruimte als luxegoed: ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en uitdrukking

De huiselijke omgeving speelt een speciale rol in de beleving van luxe en wordt gezien als een ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en uitdrukking. Overal ter wereld stellen mensen een comfortabele woonruimte en een maximale levenskwaliteit op prijs, waarbij ze hun huis zien als een oase van rust en ontspanning. Respondenten zijn van mening dat hun huis een positieve invloed moet hebben op hun gezondheid en welzijn. Ze geloven dat dit bijdraagt tot wijdverspreide doel om een gezonde levensstijl te hebben en fit te blijven.

Bij het inrichten van badkamers en keukens wordt 'hoge kwaliteit' genoemd als een van de belangrijkste criteria. Daarnaast zoeken consumenten in alle onderzochte landen naar producten die handige functies en een hoog comfort bieden in zowel de badkamer als de keuken.

Grohe - Kwaliteitsvol wonen is de nieuwe luxe

Kort samengevat is de perceptie van luxe bij consumenten substantieel veranderd onder invloed van de huidige megatrends. Het begrip "luxe" draait niet langer om status en exclusieve privileges. Luxe dient nu om een totaalervaring te creëren, "quality time" door te brengen en het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. De gepercipieerde waarde van producten wordt niet langer bepaald door de prijs, maar door hun intrinsieke eigenschappen en hun effect op de persoonlijke levenskwaliteit. Het feit dat luxe - inclusief innovatieve technologieën – nu toegankelijk is voor een brede groep consumenten doet niet af aan het belang van luxe of van de rol die luxe speelt in ons leven. Sanitairfabrikanten staan voor de belangrijke taak deze aspecten met elkaar te verzoenen, en GROHE bevindt zich in een unieke positie om innovatieve producten op de markt te brengen en deze opwindende uitdaging aan te gaan.

Ook interessant