Keukens

Levensstijl van invloed op keukenkeuze

Sinds enkele jaren gaan mensen steeds bewuster om met hun voedingspatroon. Er wordt minder gebruik gemaakt van kant-en klaar maaltijden en vaker zelf gekookt. Deze trend heeft gevolgen voor de bouwsector. Keukens worden namelijk veel ruimer opgezet en het gebruik van luxe apparatuur in de keuken is geen uitzondering meer. Zo is de levensstijl van grote invloed op de bouw van de keuken.

Voldoende ruimte

Met name woningen die in de jaren 90 en eerder gebouwd zijn, hebben een afgesloten keuken. Veel huiseigenaren kiezen er dan ook voor om de muur tussen de keuken en woonkamer door te breken en er één grote ruimte van te maken. Op deze manier wordt er een grotere keuken gecreëerd, zonder dat het nodig is om buiten de bestaande woning om bij te bouwen. Let echter wel op! Dit is namelijk niet altijd mogelijk en er komt zeker het een en ander bij kijken.

Uiteraard is ook de aanbouw aan de achterzijde van de woning een veel gebruikte manier om de keuken en daarbij behorende woonruimte te vergroten. Een groot deel van de dag wordt doorgebracht in de keuken, men vindt het belangrijk om in een prettige omgeving met voldoende werkruimte een maaltijd te kunnen bereiden.

Levensstijl van invloed op keukenkeuze

Persoonlijke wensen

Daarnaast speelt het sociale aspect een belangrijke rol, de keuken vormt het middelpunt van de woning het is een plek waar men graag samenkomt. We zien dan ook dat de keuken steeds vaker betrokken wordt bij de woonkamer, het wordt één grote ruimte. De standaard hoekkeuken maakt plaats voor de meer praktische eilandkeuken. Een eilandkeuken biedt vele mogelijkheden zoals een extra werkruimte, plek om te zitten en het eiland kan dienen als een centrale plek in de woning tussen de keuken en woonkamer. In dat geval is het belangrijk dat het eiland past bij beide stijlen. Wie klein behuisd is kan kiezen voor een apparatenwand met een eiland dat grenst aan de muur. Voor een gezin dat voldoende ruimte heeft is een grote kastenwand met een eiland met extra zitplek een ideale uitkomst.

Smart technology

Omdat we meer aandacht besteden aan de bereiding van ons eten, willen we ook luxere en innovatievere apparatuur. Zoals een stoomoven, inductieplaat met gasbrander of een geïntegreerde afzuigkap. De keuken met moderne smart technology wordt steeds populairder. Zo kan de nieuwste koelkast via een display de inhoud en houdbaarheid van producten weergeven.

Het feit dat consumenten bewuster leven betekent dus niet dat we enkel en alleen gezonder gaan eten. We stellen ook hogere eisen aan onze keuken, de plek waar we ons eten bereiden.

Ook interessant