Keukens

Sfeervol en praktisch: een kookeiland

Ben jij ook iemand die veel tijd doorbrengt in de keuken met koken, en hierbij graag de ruimte heeft? Dan is een kookeiland waarschijnlijk jouw ideaal. Door de ruimte kun je het werkblad schoon en overzichtelijk houden en is er veel kastruimte voor keukenapparatuur, servies en kookgerei. Daarnaast vormt een kookeiland ook echt een ontmoetingsplaats voor de mensen in huis, en kunnen er gasten gezellig plaatsnemen terwijl jij bezig bent met de hapjes en drankjes.

Als jij ook graag een losstaand kookeiland zou willen hebben, dien je er wel rekening mee te houden dat er minimaal 20 m² nodig is. Om het eiland dient er aan alle zijden minimaal een meter doorloopruimte te zijn. Is jouw keuken kleiner dan is een schiereiland mogelijk een optie, waarover je hieronder meer kunt lezen. Ook kun je ervoor kiezen een (gedeelte van) het aanrecht bij de muur weg te laten en zo loopruimte te creëren. Een kookeiland kan in iedere gewenste stijl worden uitgevoerd, of het nu gaat om een keuken met een landelijke of moderne uitstraling, of designkeuken.

Diverse typen ‘kookeilanden’

Een kookeiland is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende manieren waarop een werkblad geplaatst kan worden in keukens. Een kookeiland op zich bestaat uit een losstaand element met onderkasten, en een werkblad met ruimte om te koken. Vind je het niet erg mooi om een afzuiger boven het kookgedeelte te moeten hangen of heb je erg hoge plafonds waardoor dit niet mogelijk is? De nieuwste trend op dit gebied is een afzuiger die verwerkt is in het werkblad. Hierover kun je meer lezen in het gratis Grando inspiratie magazine.

Naast een kookeiland kun je ook nog een zogeheten spoeleiland hebben. Hierbij bestaat het eiland uit onderkasten met een werkblad met daarin een spoelbak. Houdt er in beide gevallen rekening mee dat voordat de keuken geplaatst wordt gas-, elektra-aansluitingen of watertoe- en afvoer door de vloer aangelegd moet worden.

Is het moeilijk om leidingen en aansluitingen te realiseren voor een eiland of is jouw keuken niet al te groot? In dat geval is een schiereiland misschien de beste optie. Een schiereiland is een eiland die met een korte kant tegen een muur aanstaat. Vanuit hier kunnen alle leidingen eenvoudiger gelegd worden en hoeft er maar aan 1 zijde loopruimte te zijn.

Sfeervol en praktisch: een kookeiland

Zo multifunctioneel is een kookeiland

Het is al eens genoemd, maar een kookeiland is natuurlijk vooral een gezellige ontmoetingsplek waar men tijd samen kan doorbrengen, ook al ben je met andere dingen bezig. Benieuwd op welke manieren een kookeiland multifunctioneel is?

Sfeervol en praktisch: een kookeiland

Bar – Wanneer je gasten hebt is het nooit heel erg gezellig om alleen in de keuken te staan. Bovendien moet je steeds heen en weer lopen naar de eetkamer met eten en drinken. Haal de gasten de keuken in en laat ze aan de bar plaatsnemen. Zo kun jij ze gemakkelijk van drankjes voorzien of ondertussen koken, en ondertussen gezellig bijpraten. Helemaal fijn als gasten dan ook nog eens dichtbij de koelkast zitten en zelf kunnen bijschenken, of ze zelfs misschien wel helpen met het voorbereidende snijwerk.

Werkplek – Vinden je kinderen het wel gezellig om huiswerk te maken terwijl jij aan koken bent, of moet jij of je partner nog even wat werk afmaken terwijl de ander het eten maakt. Aan een kookeiland kun je door de hoge zit prima werken, zonder dat je gelijk afgezonderd bent van de rest van het gezin.

Eettafel – Eens even geen zin om uitgebreid de tafel te dekken (en daarna ook weer af te moeten ruimen)? Of heb je erge haast? In dat geval kun je ook prima aan het kookeiland eten, nadat je de borden hebt opgemaakt in de keuken.

Ontbijthoek – De tijd die partners of een gezin ‘s ochtends doorbrengen is vaak maar een gehaast gedoe. Iedereen moet immers op tijd gedoucht hebben, ontbijt op hebben, en er moet een lunch zijn klaargemaakt. Je kunt toch even wat tijd gezellig samen doorbrengen en de dag alvast bespreken, wanneer je partner en / of kinderen aan de bar eten en jij de lunchpakketten maakt.

Samen koken – Een kookeiland geeft je meer ruimte om samen te koken. Of het nu voor een snelle hap of groot diner is, iedereen heeft eigen werkruimte en staat elkaar niet in de weg. Om extra hygiënisch te werken kun je bovendien goed onderscheid maken tussen de verschillende ingrediënten zoals groente en vlees of vis.

Tip: Wil je iets bijzonders doen met de korte zijkanten van een kookeiland of schiereiland aangezien deze vaak erg opvallen? Laat dan de zijkant bedekken met hetzelfde materiaal als het werkblad voor een mooie massieve en stoere uitstraling. Ook kun je ervoor kiezen op deze plaats een wijnkoeler te plaatsen.

Ook interessant