Keukens

6 Tips bij het kopen van een nieuwe keuken

6 Tips bij het kopen van een nieuwe keuken
Heb je echt een nieuwe keuken nodig? Dit klinkt misschien een beetje raar, maar toch is dit een hele plausibele vraag. Een goede keuken is een stevige keuken en die gaat jarenlang mee. Het kan heel goed zijn dat de keuken niet meer voldoet aan je smaak: verouderde kleuren, ouderwetse grepen. Maar als de binnenkasten van de keuken nog in orde zijn, kun je overwegen om de keuken te renoveren. Daarbij kun je allerlei onderdelen vervangen, zoals de fronten, grepen, apparaten, kraan en het keukenblad. Omdat het basisframe blijft staan, zul je met een keukenrenovatie goedkoper uit zijn dan met een hele nieuwe keuken. Het eindresultaat is echter hetzelfde: een ogenschijnlijk nieuwe keuken.

Bepaal je budget

Alleen jij hebt inzicht in je eigen portemonnee, dus bepaal vooraf hoeveel geld je kunt en wilt besteden aan je nieuwe keuken. Houdt daarbij rekening met eventueel bijkomende kosten. Als je keuken bijvoorbeeld een hele andere indeling moet krijgen, zullen er leidingen en stroompunten verlegd moeten worden. Of je dit nu zelf doet of laat doen, kosten zullen er gemaakt moeten worden. Stap je over van gas naar inductie, dan zal er waarschijnlijk een extra groep aangemaakt moeten worden in de meterkast en kijk ook even of je huidige pannenset wel geschikt is voor inductie. Wat ook vaak vergeten wordt is de verlichting. Goede keukenverlichting en dan met name de werkverlichting is erg belangrijk. Je wilt jezelf natuurlijk niet in je vingers snijden.

Zet je wensen op een rijtje

Waar moet de keuken volgens jou aan voldoen? Gebruik je de keuken vooral voor het smeren van een boterham en het zetten van een kop koffie of wil je uitgebreid koken voor familie en vrienden? Ben je een echte koffieleut en wil je nu eindelijk je eigen cappuccino of espresso maken met een inbouwkoffiemachine? Is de keuken tevens de eetkamer? Kies je voor een kookeiland met bar of een losse eettafel. Wil je op gas koken of ga je voor een keramische of inductiekookplaat? Wil je het gemak van een kokend waterkraan of volstaat een ‘gewone’ kraan? Heb je kleine kinderen, dan moet je ook rekening houden met de veiligheid. Maak een lijstje en leg deze in de keuken, zo kun je elke keer als je iets nieuws verzint gelijk het lijstje aanvullen.

Meten is weten

Zorg dat je precies weet hoe groot de ruimte is waar de keuken moet komen te staan. Houd daarbij rekening met deuren en ramen en hoe deze open gaan. Weet ook waar de bestaande waterleidingen, afvoer en stroomvoorzieningen zitten, want het is niet altijd mogelijk of makkelijk om deze te verplaatsen. Het is ook niet onbelangrijk om te weten wat de plafondhoogte is, zeker wanneer je kiest voor een kamerhoge kastenwand of bovenkastjes. De hoogte van het keukenblad wordt mede bepaald door de ondergrond. Ligt de vloer waarop de keuken komt te staan al of moet je nog rekening houden met de dikte van de nieuwe vloer en eventuele ondervloer? Voor de keuken daadwerkelijk besteld wordt, zal er een monteur langskomen om de keuken goed in te meten. Dus een meetfout van jouw kant zal geen grote gevolgen hebben, zoals verkeerde bestellingen, maar het zou jammer zijn als je er dan achter komt dat de door jou gekozen keuken net niet past en je weer opnieuw moet beginnen of dat je concessies moet doen.

Laat je inspireren

De ontwikkelingen in keukenland zijn de laatste jaren enorm snel gegaan. Er is inmiddels veel meer mogelijk dan je misschien denkt, in apparaten, maar ook in materialen. Laat je daarom eerst uitgebreid inspireren door vrijblijvend op bezoek te gaan in keukenshowrooms, maar ga ook te rade bij familie, vrienden en buren die net een nieuwe keuken hebben. En vergeet zeker niet te kijken op inspirerende websites en blogs.

Laat je adviseren

Als je alles voor jezelf op een rijtje hebt gezet en precies weet wat je wilt, ga je naar een keukenshowroom. Leg je wensen en eisen voor aan de keukenadviseur en hij of zij zal met jou samen alle keukenonderdelen langslopen. Geef direct aan het begin van het gesprek ook aan wat je budget is, je keukenadviseur kan je precies vertellen wat er wel en niet mogelijk is in de beschikbare ruimte en met het beschikbare budget. Het is verstandig om niet meteen het achterste van je tong te laten zien. Houd een marge met je uiteindelijk te besteden budget. Het is namelijk leuker om aan het einde wat extra luxe te kunnen verwezenlijken in de keuken, dan onderdelen te moeten schrappen omdat het budget anders wordt overschreden.

Ook interessant