Keukens

Het is een kwestie van buigen of barsten. Of toch niet?

Het is een kwestie van buigen of barsten. Of toch niet?
Het doorbuigen van keukenbladen komt helaas vaker voor dan we denken. Hoofdzakelijk in de laatste jaren, waar het hebben van brede onderkasten eerder regel dan uitzondering is. Vele keukens zijn tegenwoordig uitgerust met grote kookplaten en spoelbakken in combinatie met brede onderkasten. Vaak ook nog uitgevoerd als greeploze keuken. Dat staat mooi. Hierop wordt het blad geplaatst, maar is het ook veilig? Ja, dat is veilig als je tenminste voor zorgt dat het blad wordt versterkt door montagesteunen. Dit geldt voor bladen waarvan de onderkastbreedte 90 cm of meer is. Ook op plekken waar spoelbak- en kookplaatuitsparingen zijn gemaakt is het keukenblad kwetsbaarder en is het raadzaam om extra ondersteuning te plaatsen.

Massieve materialen breukgevoeliger

versterk het keukenwerkbladHet doorbuigrisico bij massieve bladen is doorgaans groter, omdat verlijmde randen ontbreken. Onderlijmde randen zorgen doorgaans voor extra stevigheid. Ook op plekken waar de bladen niet ondersteund worden, zoals bij de vrijhangende gedeelten is het risico groter. Hanteer om die reden de regel dat massieve bladen (van 2 of 3 cm) maximaal 25% mogen uitsteken. Bij massieve bladen van 1,2 cm is dit slechts 10% van het totale oppervlak.

Eindeloos lang genieten

Het doorbuigen van een blad is een risico dat eenvoudig voorkomen kan worden door de aanschaf van montage steunsetten. Deze zorgen ervoor dat u lang en zorgeloos kunt genieten van uw keukenblad.

Ook interessant