Keukens

Keramiek als materiaal voor een keukenblad

Keramiek als materiaal voor een keukenblad
Het woord ‘keramiek’ is een afgeleide van het Griekse woord keramos en betekent zoveel als drinkvat of aardewerkvat. De Grieken maakten dergelijke vaten van gebakken klei. Inmiddels heeft keramiek een veel bredere betekenis gekregen. Tegenwoordig wordt keramiek toegepast bij het vervaardigen van veel meer dan alleen potten. Denk bijvoorbeeld een aan serviezen, tegels of aan de wasbakken en toiletpotten in ons eigen huis. Maar wist u dat keramiek zeer geschikt is als materiaal voor een werkblad? Enkele jaren geleden maakte keramiek zijn intrede gemaakt als werkblad voor in keukens en dat wordt zeer enthousiast ontvangen. Een verklaring hiervoor zijn de vele voordelen van een keramisch werkblad.

Voordelen van een keramisch werkblad

Dat keramiek heel geschikt is voor keukenbladen blijkt wel uit het onderstaande rijtje eigenschappen van dit materiaal:
  • Hardheid
  • Hittebestendig
  • Slijtvast
  • Licht in gewicht
  • Onderhoudsarm
  • Hygiënisch

Vooral de laatstgenoemde eigenschap, hygiëne, is belangrijk in de keuken. Door de zeer dichte structuur van het keramisch werkblad hebben vlekken en voedselresten geen kans om in het materiaal te trekken. Bovendien zorgen de grondstoffen voor een duurzaam aanrechtblad met een robuuste uitstraling.

Nadelen van een keramisch werkblad

Een keramisch werkblad is zo hard, dat het minder goed bestand is tegen puntbelasting. Dit betekent dat wanneer een scherp voorwerp hard neerkomt op een hoek, dit permanente schade kan veroorzaken en er bladschilfers van het keramisch werkblad kunnen springen.

Hoe onderhoud je een keramisch werkblad?

Een werkblad gemaakt van keramiek is zeer gemakkelijk in onderhoud. Wij adviseren om het schoon te houden met een schoonmaakmiddel en een natte doek. Daarmee is het keramische werkblad uitstekend te reinigen, omdat vuil zich niet makkelijk hecht aan het blad.

Kleurentrends

Waar je een aantal jaren terug kon kiezen uit een select aantal kleuren, is het pallet van keramische werkbladen inmiddels flink uitgebreid. Een trend is de betonlook: een keramisch werkblad dat oogt als een betonnen blad, maar dan met unieke eigenschappen die keramiek rijk is.

Ook interessant