Nieuwbouw

Cosentino lanceert revolutionair Dekton

Cosentino lanceert revolutionair Dekton
Niets minder dan een revolutie in architectuur en interieurdesign, een nagelnieuw materiaal met talloze toepassingen voor binnen en buiten: zo omschrijft Cosentino zijn nieuwe ‘ultracompacte oppervlak’ Dekton. Voor de ontwikkeling van Dekton werden kosten noch moeite gespaard: Men investeerde 22.000 uren in onderzoek en 128 miljoen euro in de bouw van een compleet nieuwe fabriek, met daarin de grootste persmachine ter wereld. Dekton wordt volgens een speciale ‘sintering’ technologie geproduceerd die het product ongekende eigenschappen geeft. Dekton by Cosentino is wellicht de belangrijkste mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Dekton is ontwikkeld voor architecturale en design interieurtoepassingen: van vloeren en trappen tot werkbladen, gevel- en wandbekleding en zelfs meubels, zowel voor particuliere als professionele omgevingen. “Dekton is ontwikkeld om in te spelen op de veranderende behoeften van klanten en professionals en om vooruit te lopen op de toekomst van oppervlakken in de architectuur”, zegt Joris Mertens, general manager van Cosentino Belgium.

Dekton is in principe het resultaat van een versnelde versie van natuurlijke natuursteenprocessen. Maar waar Moeder Aarde duizenden jaren voor nodig heeft, doet Cosentino in zo’n vier uur. Het productieproces en is een mix van grondstoffen en technieken die gebruikt worden om glas, materialen in porselein en kwartsoppervlakken te maken. Centraal staat de geavanceerde PST-technologie (Particle Sintering Technology), die ‘sintert’ minerale deeltjes zodat ze samensmelten en hun interne structuur verandert. Op die manier ontstaat een nieuwe massa die onder hoge temperaturen en extreme druk ultracompact wordt gemaakt: Dekton.3D-decoratie

Het is de ‘massa’ van Dekton die de sleutel bevat tot zijn enorme mogelijkheden. Zodra de speciale componenten zijn ontwikkeld, worden ze stuk voor stuk in een driedimensionaal systeem geplaatst tijdens het decoratieproces. Ze worden op die manier geïntegreerd in het volledige volume van het product en bepalen de uitstraling, de kwaliteit en de stabiliteit van het eindproduct. Dat maakt van Dekton een unieke bekleding in drie dimensies, waarbij de decoratie van het oppervlak doorloopt in de massa van het hele product. En dat opent meteen de deur voor ambitieuzere en complexere toepassingen, om zowel horizontaal als verticaal, binnen als buiten, ruimtes in elkaar te laten overvloeien en continuïteit te creëren. In combinatie met het grote formaat waarin Dekton wordt geproduceerd, geeft dat nieuwe zuurstof aan de creativiteit in de moderne architectuur.

Tweede huid

Voor toepassingen kan worden gedacht aan: badkamers (wanden en vloeren), keukenwerkbladen, bekleding en vloeren. Zowel in particuliere als professionele keukens. Maar ook buitengevels: de technische kenmerken van Dekton staan garant voor een uniform design dat gevels van een gebouw bekleedt als een tweede huid. Ook voor vloeren en vloerbekleding is Dekton het ideale oppervlak voor plaatsen die veel belopen worden, zowel binnen als buiten. Daarnaast behoren ook zwembaden en tuinen tot de mogelijkheden omdat Dekton een zeer lage waterabsorptie heeft. En zelfs meubels kunnen uit Dekton worden vervaardigd.

Eigenschappen Dekton by Cosentino:
  • Hoge vlekbestendigheid
  • Sterk bestand tegen krassen, schokken en slijtage
  • Dimensionale stabiliteit en hoge drukweerstand
  • Sterk bestand tegen hitte en thermische schokken, vorst en dooi.
  • Bestand tegen UV-stralen en kleurstabiliteit.

De constante dikte van de Dekton-onderdelen garanderen een vlotte plaatsing. Dekton is verkrijgbaar in 3 diktes: circa 1,2 cm, 2 cm en 3 cm.

Kleuren en afwerking

Het oorspronkelijke Dekton-programma is beschikbaar in 12 verschillende afwerkingen ondergebracht in drie collecties: de Solid Collection, Natural Collection en Tech Collection. Deze drie collecties beantwoorden perfect aan de natuurlijke kenmerken van het materiaal. Egale kleuren, natuursteen, leisteen, cement en cortenstaal zijn enkele van de mogelijke kleuren en afwerkingen van Dekton.Weetjes:

Dekton wordt geperst met ‘s werelds grootste pers. De pers heeft een kracht van 25.000 ton en werd speciaal ontwikkeld voor het productieproces van Dekton.

De basismaterialen worden gemengd met verscheidene aggregaten en water om het nieuwe materiaal Dekton te produceren. Tijdens dat productieproces verdampt 84% van het gebruikte water. Het wordt gerecycleerd en hergebruikt voor de productie van nieuwe Dekton-platen.

Bakken op hoge temperaturen: de plaat gaat in een oven waar de deeltjesmassa door een chemische reactie wordt omgezet in kristallen. Doordat de temperatuur stijgt vormt zich een netwerk van glas. Bij de maximale temperatuur van 1.200 graden Celsius wordt de volledige plaat vloeibaar, net zoals het magma dat we honderden kilometers onder het aardoppervlak vinden. Aan het einde van de vuurlijn neemt de plaat opnieuw een vaste vorm aan. Een plaat van 2 cm dik blijft 3 uur in de ovenlijn.