Interieur

Kwalitatief beddengoed om uitgerust mee wakker te worden

Kwalitatief beddengoed om uitgerust mee wakker te worden
Nachtrust is essentieel voor voldoende energie, een productieve dag en een goede gezondheid. En goed slapen, dat doe je natuurlijk het liefst met stijlvol beddengoed. Want het oog wil ook wat. Gelukkig sluit het een het ander niet uit. In dit artikel vind je tips voor het aanschaffen van kwalitatief beddengoed. Zo word jij straks uitgerust wakker!

Een goede basis: het dekbed

Bij heerlijk doorslapen speelt de kwaliteit van je dekbed de hoofdrol. Je wil niet midden in de nacht wakker worden omdat je het te warm of te koud hebt, of omdat het dekbed niet goed ventileert of onprettig aanvoelt. Welk dekbed voor jou het meest geschikt is, hangt af van het seizoen en jouw persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn dons, wol en tencel lekker knus voor in de winter, en zijn katoen, bamboe en synthetische vullingen heerlijk luchtig en ventilerend voor in de zomer.

Seizoensdekbedden

Ook de dikte bepaalt voor welk seizoen een dekbed geschikt is. Zo zijn er dunne dekbedden voor de zomer, medium dekbedden voor het voor- en najaar en dikke dekbedden voor de winter. Heel praktisch is een vierseizoenendekbed. Een vierseizoenendekbed bestaat uit een zomer- en een voor- en najaarsdekbed. Klik je die twee aan elkaar, dan heb je een winterdekbed!

De juiste ondersteuning: het hoofdkussen

Een goed kussen ondersteunt je hoofd zodanig dat je wervelkolom als je ligt één rechte lijn vormt. Welke vorm, dikte of stevigheid jouw kussen moet hebben, is dan ook afhankelijk van je bouw, slaappositie en matras. Heb je brede schouder en slaap je veel op je zij, dan is de afstand tussen je hoofd en het matras relatief groot en heb je een dikker kussen nodig. Een zacht matras, waar je diep in wegzakt, zorgt juist voor een kleinere afstand tussen hoofd en matras.

Model kussen

De modellen die het meest voorkomen, zijn:

 • Puntkussen: dit is het standaard, rechthoekige model (met vier punten, vandaar de naam). Het midden is vaak wat dikker dan de zijkanten. Een puntkussen is geschikt voor alle slaapposities. Rugslapers nemen bij voorkeur een wat dunnere variant.

 • Boxkussen: dit kussen heeft opgestikte naden aan de randen, waardoor de randen wat steviger zijn. Dit zorgt voor extra comfort bij de nek en is geschikt voor zijslapers.

 • Neksteunkussen: voor breedgeschouderde zijslapers is een neksteunkussen een uitkomst. Vaak hebben deze kussen een harde, vormvaste latex vulling die optimale ondersteuning biedt.

Vulling kussen

Ook de vulling van het kussen is belang voor het slaapcomfort. Hier gaat het met name om persoonlijke voorkeur.

 • Dons is licht, luchtig en zacht.
 • Wol is stevig en vochtabsorberend.
 • Zijde is zacht, ventilerend, anti-allergeen en bestand tegen huisstofmijt.
 • Latex is vormvast en stevig, en biedt stabiele ondersteuning.
 • Traagschuim vormt naar de contouren van je hoofd.
 • Tencel is van alle markten thuis, is vochtabsorberend, anti-allergeen en gemakkelijk te wassen.


Kwalitatief beddengoed om uitgerust mee wakker te worden

Smaakvol en trendy: het dekbedovertrek

Je stijl laat je tot uiting komen in het dekbedovertrek. Kies voor stijlvolle, maar neutrale kleuren, zodat je slaapkamer rust uitstraalt. Wit en beigetinten zijn favoriet, maar denk ook eens aan olijfgroen of lavendelblauw.

Materiaal dekbedovertrek

Heb je in de perfecte dekbed-hoofdkussencombinatie geïnvesteerd, bezuinig dan ook niet op het materiaal van je dekbedovertrek. Ook dit is afhankelijk van het seizoen en je persoonlijke voorkeur.

 • Percal katoen en flanel zijn zacht, soepel en warm, en daarmee heerlijk isolerend voor in de winter. Flanel is opgeruwd katoen, wat bijna als wol aanvoelt.

 • Katoen en linnen ventileren goed en absorberen vocht, wat perfect is voor in de zomer of voor slapers die het snel warm hebben. Je kunt deze stoffen bovendien op hoge temperatuur wassen.

 • Satijn en zijde zijn zacht en glanzend, en creëren een waar luxegevoel én een stijlvolle aanblik. Ze zijn verkoelend in de zomer en aangenaam warm in de winter.

Kwalitatief beddengoed zorgt voor een goede nachtrust en een prachtige slaapkamer. Was je lakens het liefst met azijn in plaats van wasverzachter en voorkom verkleuring door ze binnenstebuiten te laten drogen. Laat het dekbed bovendien regelmatig luchten. Zo heb je nog jarenlang slaapplezier van je beddengoed!

Ook interessant