Een koele slaapkamer in de zomer

2 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
Een koele slaapkamer in de zomer
Na wéér zo’n klamme nacht zonder goede slaap is voor jou de maat vol. Vanaf vandaag ga je er alles aan doen om je slaapkamer koel te houden. Je hebt dan natuurlijk wel een slimme aanpak nodig. Wij helpen je op weg!

Het huis opfrissen

Als er buiten sprake is van een hittegolf, merk je dat in de slaapkamer altijd wel een beetje. In hoeverre de extreme warmte binnendringt, hangt af van de maatregelen die jij neemt. Wees je hiervan bewust, want in de nabije toekomst zal het aantal tropische dagen alsmaar toenemen. Terwijl de mussen van het dak vallen en de thermometer het ook allemaal niet meer weet, kun je ervoor zorgen dat het prima vertoeven is bij jou in huis. Hoe ga je te werk?

Zet in de vroege morgen en in de late avond aan alle kanten van het huis ramen en deuren open. Nu het buiten relatief koel is wil je de wind lekker door je slaapkamer heen laten blazen om de boel op te frissen. Maak ’s ochtends je bed niet meteen op maar laat het nog even open liggen en hang je dekbed op de tocht.

De hittegolf buiten houden

Overdag is het zaak om je huis potdicht te houden. Zo blijft de koele lucht binnen en houd je de warme lucht buiten. De grootste fout die veel mensen maken is dat zij ook overdag alles open laten staan. Geen wonder dat het in de slaapkamer ’s avonds bloedheet is. Slechts ramen en deuren gesloten houden is echter ook niet altijd voldoende.

Zorg dat de zon nooit direct op het raam kan schijnen. Een (rol)gordijn vormt een prima barrière voor het zonlicht, maar het liefst houd je het zonlicht al aan de buitenkant van je huis tegen. Het grote nadeel van een gordijn is namelijk dat de zonnestralen gewoon door het glas heen naar binnen komen. Een kwestie van tijd voordat deze warmte achter je gordijn vandaan komt. Dit probleem heb je niet met een zonnescherm of rolluik voor je slaapkamerraam. Op die manier creëer je als het ware schaduw aan de buitenkant van het huis. Een boom in de tuin kan hetzelfde doen, maar het zal jaren duren voordat de boom groot genoeg is.

Een koele slaapkamer in de zomer

Isoleren voor een aangename temperatuur

Het zou je in eerste instantie misschien verbaasd hebben, maar je snapt nu ongetwijfeld waarom een goed geïsoleerd huis lekker koel blijft in de zomer. Ook in de winter pluk je de vruchten van een goede isolatie omdat je dan juist de warmte binnen wilt houden.

Nog even over die zweterige nachten vol slapeloosheid. Die zijn verleden tijd als je slaapt onder beddengoed van goed isolerende materialen. Volgens hetzelfde principe als een goed geïsoleerd huis zorgt dat namelijk altijd voor een aangename temperatuur om te slapen. Bij Smulders Textiel vind je alles wat je nodig hebt om je slaapkamer te voorzien van passend beddengoed, van luchtige dekbedovertrekken tot zomerdekbedden!

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo