Slaapkamers

Hoe kun je gemakkelijk slapen met de hitte?

Hoe kun je gemakkelijk slapen met de hitte?
De ene hittegolf lijkt de andere hittegolf steeds sneller op te volgen. Leuk om het zonnetje veel te zien, een leuke barbecue te doen en ’s avonds lang op je terras te kunnen vertoeven. Maar het huis heeft niet meer de tijd om af te koelen. Hoe hou jij het hoofd, en bij uitbreiding je hele lichaam koel tijdens de zwoele zomernachten?

Verkoeling zoeken

Hoe zoek je verkoeling voor de slaapkamer? Stop je de lakens in de diepvriezer? Neem je een ijswaterkruik mee in bed? Neem je een koude douche voor het slapen gaan, of spring je nog even in de zwemvijver? Iedereen heeft zo zijn eigen methode om de hete zomer comfortabel door te komen.

Katoen

Katoenen kleding is ideaal om de warmte buiten te houden. Dit komt omdat het goed ademt en het zweet opneemt. Dit geldt uiteraard ook voor katoenen beddengoed. Een goed zomerdekbed, van natuurlijke materialen zoals katoen, eenden dons of flinterdunne zomer wol zijn ideaal. Door de isolerende werking van dons, is het zowel geschikt voor een koude winter als voor een hete zomer.

Koude voeten, koel hoofd

Als je zorgt voor koude voeten, blijft je hele lichaam koel. Dus slaap met je voeten buiten de dekens of leg een koude kruik bij je voeten. In de winter heb je het omgekeerde effect, zo lang je koude voeten hebt, blijft je hele lichaam koud en is het moeilijk de slaap te vatten. Daarom zijn er veel vrouwen die in de winter sokken aan doen om te gaan slapen.
Zo is het ook handig een koel handdoekje voorhanden te hebben om je voorhoofd te leggen. Je kan ook een menthol stick op je nachtkastje leggen en dat op je voorhoofd smeren om het hoofd koel te houden.

Eten en drinken

Het klinkt paradoxaal, maar als het warm is drink je beter een kopje warme thee dan een koel drankje met ijsblokjes. De warme thee zal het lichaam opwarmen, waardoor het lichaam zich gaat aanpassen door de lichaamstemperatuur terug te laten zakken. Zo koelt het lichaam af op een natuurlijke manier.
Ook door je eten aan te passen kan je de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Eiwitrijk voedsel zoals vlees, zuivel en vis gaan de lichaamstemperatuur verhogen. Anderzijds als je pikante voeding neemt, zal je flink zweten, waardoor het lichaam afkoelt. Daarom wordt er in de warme oosterse landen meestal heel pittig gegeten.

Nog een laatste tip; Als je denkt dat je bij deze hitte beter poedelnaakt het bed in duikt, heb je het eigenlijk mis. Het is net interessanter een katoenen pyjama aan te trekken. Het katoen zal het zweet opnemen en daardoor het lichaam beter koel houden.

Ook interessant