Ventilatie

Eerste hulp bij hittegolf: zonwering en nachtkoeling

Eerste hulp bij hittegolf: zonwering en nachtkoeling
Het is weer zover: puffen en blazen bij tropische temperaturen. Hoe hou je je hoofd – en je lijf – koel? De gouden combinatie van zonwering en nachtkoeling biedt het antwoord. Met screens hou je vanaf ’s ochtends de warmte buiten, via roosters verwerkt in het raam spoel je je woning ’s nachts met koelere buitenlucht.

De koelafdeling in de supermarkt of de sterke koeling in je favoriete kledingwinkel klinken je als muziek in de oren tijdens deze hete dagen. Logisch ook: je lichaam snakt naar verkoeling. Maar airco is helaas lang niet de meest duurzame manier om daarvoor te zorgen. Beter combineer je screens met nachtkoeling voor een draaglijke binnentemperatuur.

Airco, een energievreter

Met een airco hou je het gemakkelijk op 20 graden binnen terwijl het kwik buiten 35 graden, of hoger, klimt. Toch is het geen goede oplossing. Om te beginnen is een aircosysteem een echte energieverslinder. Daardoor draagt het onrechtstreeks zelfs bij aan de klimaatverandering en aan nog meer hete zomers. Bovendien is het helemaal niet zo gezond. Een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten weegt op je lichaam. En ook de droge lucht kan klachten geven.

Hou de warmte overdag buiten

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor oververhitting van je woning. Vanaf ’s ochtends houden neergelaten screens de zonnewarmte buiten, nog voor de zonnestralen het glas kunnen bereiken. Zo krijgt de hitte geen kans om je leefruimtes op te warmen en is de intensieve koeling zoals van een airco niet nodig. En wees gerust: er is zonwering beschikbaar die volledig past bij de architectuur van je woning.

Eerste hulp bij hittegolf: zonwering en nachtkoeling
Renson nachtkoelingsroosters

Enkele graden koeler tijdens de nacht

Dankzij screens warmt je woning overdag zo minder snel op. Dankzij nachtkoelingsroosters van Renson doe je er ’s nachts nog enkele graden af. De koelere buitenlucht die binnenkomt, spoelt de warme binnenlucht weg. Bovendien houden de raamroosters van Renson insecten en inbrekers buiten. Je woning profiteert de hele nacht van koelere buitenlucht. Het is met andere woorden een natuurlijke manier om de hittegolf draaglijk te houden binnenshuis.

Door buitenzonwering en nachtkoeling te combineren, kan je tot tien graden winnen op de temperatuur binnenshuis. Zo kan je helemaal ontspannen en rustig slapen en is het ook overdag draaglijk vertoeven in huis.

Ook interessant