Haal de zomer in huis: tips om je woning zomerproof te maken

Bron: Bouw & Wonen
Haal de zomer in huis: tips om je woning zomerproof te maken
Nu de zomer weer voor de deur staat, krijgen veel mensen met een eigen woning kriebels om iets te veranderen in huis. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkig worden van het veranderen van de wooninrichting *; iets dat goed in één lijn ligt met het welbekende blije zomergevoel. Des te meer reden om nu net voordat de warme zomer écht begint aan de slag te gaan. Wist je dat het al helpt om slechts een paar meubels of accessoires in je woning te veranderen om dat zomerse gevoel te krijgen? In dit artikel lees je enkele tips voor het zomerproof maken van je huis.
* Lees hier alles over het onderzoek

Kies voor kleur in je interieur

Vrijwel iedereen wordt blij van kleur in huis. Heb je in je woonkamer alleen maar witte muren? Bekijk dan eens welke muur je zou kunnen veranderen in een kleurrijk geheel. Hierbij kun je kiezen voor een effen kleur, zoals de kleur van het jaar 2019: Spiced Honey. Ook zijn er allerlei andere zomerse trends op het gebied van wanddecoratie te vinden dit jaar. Misschien is een groene urban jungle wand wel iets voor jou of een ander soort fotobehang met print. Het is overigens geen must om een complete muur te verven of te behangen; enkele accessoires vervangen in gekleurde items is ook al een zomers begin. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde plantenbakken, enkele nieuwe bohemian kussens op je bank op zelfs een nieuw vloerkleed in fijne trendkleuren. Je zult zien dat een kleine verandering al heel veel kan doen.

Vernieuw je eigen meubels

Ben je creatief aangelegd en/of wil je op een goedkope manier je interieur vernieuwen? Dan kun je je woonkamer, keuken of slaapkamer op een wel hele bijzondere manier een nieuwe vibe geven, namelijk door het pimpen van meubels en accessoires. Iets dat we weer steeds vaker terugzien is het gebruik van krantenpapier op diverse meubelstukken. Met oude kranten kun je heel wat kasten, tafelbladen, lampenkappen, plantenpotten en andere accessoires en meubelstukken mooier maken. Neem bijvoorbeeld een nieuw abonnement op de Volkskrant of een andere krant, wanneer je nog geen abonnement hebt. Na het lezen van de kranten heb je alleen nog behanglijm en een kwast nodig en je kunt op een hele goedkope én unieke manier je interieur vernieuwen. Op die manier sla je twee vliegen in één klap!

Voeg planten toe in je woning

Hoe kun je beter de zomer naar binnen halen dan het toevoegen van planten in je woning? Urban jungle is de laatste jaren langzaam maar zeker het interieur binnen geslopen. Deze groene trend bestaat uit planten, planten en nog eens planten! Hierbij hoef je allang niet meer te gaan voor een paar kleine plantjes en wat cactussen; het liefst ga je voor grote planten zoals een grote Monstera of een mooie palm. Naast het feit dat je planten je een buitengevoel geven zijn ze goed voor je. Planten hebben namelijk een luchtzuiverende werking in je woning. Dat betekent dat bepaalde planten allerlei schadelijke stoffen kunnen afbreken en zo kunnen zorgen voor een gezondere lucht in een ruimte. Dat extraatje is natuurlijk mooi meegenomen.

Neem stappen voor verkoeling

De afgelopen jaren hebben hele hete dagen in de zomer gehad. Daarom is het voor dit jaar aan te raden om op tijd stappen te nemen om de nodige verkoeling te regelen in je woning, voordat alles is uitverkocht. Kies bijvoorbeeld voor duurzame zonwering om op die manier verkoeling in je woonkamer te krijgen. Denk hierbij aan (kleurrijke) gordijnen of een kwalitatief zonnescherm. Ook één of meerdere ventilatoren kunnen al heel wat koelte in een ruimte brengen. Speel je liever op safe? Kies dan voor een airconditioning in de kamer waar je het meeste bent. Zo kun je zelf bepalen wanneer je de warmte wilt opzoeken en wanneer je toe bent aan een beetje verkoeling. Je zult zien dat een hete zomer zoals bijvoorbeeld de zomer in 2018 een stuk beter te overleven is wanneer je de nodige verfrissing in je woning hebt.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo