Slaapkamers

5 tips voor het opnieuw inrichten van je slaapkamer

5 tips voor het opnieuw inrichten van je slaapkamer
De slaapkamer is een van de belangrijkste plekken van het huis. We spenderen er tenslotte heel wat uren en het is de ruimte waar we tot de rust komen. Zelfs al gebruik je de slaapkamer voornamelijk om te slapen, het is ook voor je nachtrust van belang dat je in een sfeervolle ruimte slaapt. Ben jij je slaapkamer helemaal zat en wil je de bezem er doorheen halen? Hieronder vind je 5 tips voor het opnieuw inrichten van je slaapkamer.

1. Een nieuw kleurtje op de muur

Iets wat direct voor een groot verschil zorgt, is een nieuw kleurtje op de muren. Kleuren hebben een psychologische werking op ons, dus is het belangrijk dat je iets kiest waar je je goed bij voelt. Dit kan per persoon verschillen, maar ga bij voorkeur wel voor neutrale en zachte tinten, zodat je een rustgevend gevoel krijgt als je binnenloopt. Wil je toch graag een feller kleurtje? Dan kun je kiezen voor een ‘statement wall’, waarbij je één muur een andere kleur geeft. Kies bij voorkeur voor de muur achter je bed, zodat het je niet stoort als je wilt slapen.

2. Verander de verlichting

Verlichting kan een echte sfeermaker- of breker zijn. Als jij de verkeerde verlichting hebt, doet dat afbreuk aan de rest van je interieur. Dat is natuurlijk zonde. Denk vooraf goed na over de verlichting en stel eventueel een lichtplan op. Denk niet alleen na over het uiterlijk van de nieuwe lampen, maar ook over de positie en felheid van het licht. Maak onderscheid tussen basisverlichting, sfeerverlichting en gericht licht (waarbij je op iets focust). Als jij vaak leest, werkt of studeert in je slaapkamer, is het handig als je een goede, felle lamp hebt staan. Gebruik je de slaapkamer puur om te slapen? Dan is een zacht lichtje misschien meer op z’n plek. Ga bij voorkeur voor dimmers, dan kan je de intensiteit van het licht zelf aanpassen.

3. Zet (nieuwe) planten neer

Planten wonnen de afgelopen jaren gigantisch aan populariteit. Niet voor niks: planten doen heel veel voor je interieur en fleuren een ruimte meteen op. Ook je slaapkamer kan zeker planten gebruiken. Planten kalmeren en dragen zo bij aan een betere nachtrust. Vroeger werd er wel eens beweerd dat planten niet in de slaapkamer mogen staan, omdat ze ’s nachts zuurstof gebruiken. Dit idee is gelukkig achterhaald. Het zuurstofverbruik van planten is te verwaarlozen, dus is er geen enkele reden om planten uit de slaapkamer te houden. Het ruikt ook nog eens fijn. Goede planten om in de slaapkamer neer te zetten zijn bijvoorbeeld orchideeën, calathea’s, aloë vera planten, lavendel en jasmijn.

4. Maak je slaapkamer optisch groter

Er zijn vele manieren om je slaapkamer optisch groter te laten lijken. Dit is natuurlijk vooral van belang als je een kleine slaapkamer hebt, maar de ruimte groter laten lijken is nooit weg. Spiegels kunnen je slaapkamer bijvoorbeeld dubbel zo groot laten lijken, omdat ze de ruimte weerspiegelen. Als je de spiegel tegen een raam met veel lichtinval neerzet, is het effect nog groter. Gebruik verder lichte kleuren in de kamer en vermijd drukke prints, zodat je een rustig geheel hebt.

Als je een kleine slaapkamer hebt, moet je creatief zijn met spullen opbergen, zodat het niet te veel ruimte inneemt. Heb je bijvoorbeeld een la onder je bed of kun je dingen aan de muur hangen? Het opnieuw inrichten van je slaapkamer is ook meteen een mooi moment om spullen weg te gooien. Ga met een kritisch oog door je kamer en doe onnodige rommel de deur uit. Heb je spullen die je niet meer mooi vindt maar die nog wel in goede staat zijn, geef ze dan weg of zet het op Marktplaats. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.

5. Koop nieuwe accessoires

Nieuwe accessoires kunnen een wereld van verschil maken. Dingen als kussens, fotolijstjes en kaarsen zijn over het algemeen niet duur en het is ook nog eens heel leuk om uit te zoeken. Vul de fotolijstjes met mooie herinneringen die je een goed gevoel geven. Als je in de Black Friday of Cyber Monday sale kijkt, kun je leuke hebbedingetjes helemaal voor een habbekrats scoren.

Een nieuw dekbedovertrek is misschien nog wel het belangrijkste als je je slaapkamer opnieuw inricht. Het bed is tenslotte een van de eerste dingen die je ziet. Samen met nieuwe sierkussens en een mooie sprei waan je je al snel in een fonkelnieuwe slaapkamer.

Ook interessant