Hoe zorg je voor de beste verlichting in de slaapkamer?

14 november 2019 Bron: Bouw & Wonen
Hoe zorg je voor de beste verlichting in de slaapkamer?
De slaapkamer is eigenlijk jouw eigen kleine privé eilandje. Je kunt er tot rust komen na een drukke dag. Of nog even een boekje lezen om te ontsnappen naar een andere wereld voordat je gaat slapen. Het is ook de plek waar je fris en uitgeslapen terug een nieuwe dag begint en waar je jouw outfit voor die dag bekijkt. Het is logisch dat alles wat je doet in de slaapkamer een specifieke behoefte aan licht met zich meebrengt. Dit zullen we verder bespreken in dit artikel.

Type verlichting

Er zijn 4 types licht te onderscheiden. Zo is er de basisverlichting die meestal bestaat uit plafondverlichting. Dit kan bijvoorbeeld een kroonluchter of hanglamp zijn. Maar een serie spots kan ook als basisverlichting fungeren. Belangrijk voor de basisverlichting is dat er voldoende licht is om de goed te kunnen zien als dat nodig is. Zo kan je jezelf goed bekijken in de spiegel, de kleren opvouwen en wegleggen of goed schoonmaken. Als de basisverlichting dimbaar is, kan die ook deels gebruikt worden als sfeerverlichting. Daarmee hebben we het tweede type verlichting al vernoemd. De sfeerverlichting is een soort achtergrondverlichting die meer aanwezig is voor het esthetische dan om effectief te verlichten. Dit wordt vaak gerealiseerd door ledstrips die indirect licht geven. Indirect licht kan bekomen worden door de ledstrips een deel van de muur of het plafond te laten verlichten. Een derde type verlichting is de taakverlichting. Zoals het woord al doet vermoeden is het verlichting die geplaatst wordt voor een specifieke taak. Een voorbeeld van taakverlichting in de slaapkamer is een leeslamp. Dit kan een staande lamp op het nachtkastje zijn of een richtbaar lampje aan de muur. Welke je ook kiest, zorg ervoor dat het niet te hoog geplaatst wordt zodat het niet in de ogen kan schijnen. Bovendien hang je zo’n muurlamp best niet recht boven het bed, maar eerder boven het nachtkastje. Zo heb je minder kans om je te stoten. De accentverlichting is het laatste type. Met accentverlichting kan je een leuk object letterlijk in de spotlight zetten, zoals bijvoorbeeld een mooi tafeltje, een leuke foto of een prachtig schilderij.

Schakelaars

De gekozen verlichting vraag meestal ook specifieke schakelmaterialen. Als je gekozen hebt voor dimbare verlichting, moet je zorgen dat je die combineert met de juiste dimmers. Kijk goed na welke dimmer geschikt is voor de lamp die je gekozen hebt, zodat je de leuke sfeer die je wenst kunt creëren. Het is ook handig dat je in de slaapkamer schakelaars plaatst vlakbij de deur alsook naast het bed. Zodoende kan je het licht makkelijk bedienen als je binnen komt en hoef je ook het bed niet uit om het licht terug uit te doen.

Domotica

Om het geheel helemaal af te maken, kan je ook opteren voor domotica. Domotica laat toe om de verlichting makkelijk met mekaar te combineren en op een juiste helderheid te laten branden. Als je ’s avonds de slaapkamer binnenkomt en je nog gewend bent aan veel licht, verwacht je meer licht in de slaapkamer dan wanneer je ’s morgens wakker wordt en je ogen nog niet veel licht kunnen verdragen. Zo kan je ook zorgen voor enkele zachte lichtpunten richting badkamer voor nachtelijke WC-bezoekjes.

Waar je ook voor kiest, bekijk eerst uitgebreid de mogelijkheden en laat je goed informeren. Zo kan je optimaal genieten van dat kleine privé eilandje dat de slaapkamer eigenlijk is.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo