Kortrijk bekroond voor mooiste publieke ruimte van Vlaanderen

  BE   14 maart 2019 Bron: Arcadis
Kortrijk bekroond voor mooiste publieke ruimte van Vlaanderen
Foto: © L Wouters
De herinrichting van de Oude Leieboorden in Kortrijk, een ontwerp van ingenieursbureau Arcadis en Michel Desvigne, kaapte tijdens het Congres Publieke Ruimte de prijs weg voor beste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel.

De prijs werd op 12 maart uitgereikt door Infopunt Publieke Ruimte en is een erkenning voor goed opdrachtgeverschap, een kwaliteitsvol ontwerp en vakkundige uitvoering van het project. Naast de prijs van de jury ontving het stadsbestuur bovendien ook de Publieksprijs Publieke Ruimte.

Nieuwe ontmoetingsplek in hartje Kortrijk

Midden in het centrum van Kortrijk, ter hoogte van de historische Broeltorens, verenigt de oude Leie-arm twee kaaien tot één stadsplein. De herinrichting van de kaaien herstelt het contact tussen rivier en stad, en schept een nieuwe ontmoetingsplek. Dit waardevolle nieuwe stadslandschap verhoogt de ruimtelijke kwaliteit van de historische stad.

Juryvoorzitter Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte) “Kortrijk werkt al meer dan twintig jaar aan de doortocht van de Leie en de daaraan gekoppelde ontwikkeling van het stadscentrum. Het stadsbestuur werkt daarvoor nauw samen met De Vlaamse Waterweg. Dat die visie op macroschaal zo succesvol doorwerkt tot op microniveau, tot in de details van de publieke ruimte, dat maakt het zo bijzonder. De plek krijgt een nieuwe aantrekkingskracht die het stadscentrum ten goede komt. Door het verwijderen van parkeerplaatsen is de belevingswaarde van beide oevers sterk toegenomen. Publieke ruimte is ingezet als hefboom voor citymarketing en lokale economie. Daarnaast wint water in de stad steeds meer aan belang voor de kwaliteit van het stedelijk leven. Kortrijk is op dat vlak een trendsetter in Vlaanderen.”

“Arcadis is zeer trots om de stad Kortrijk en de Vlaamse Waterweg mee te mogen ondersteunen in de realisatie van de Leieboorden. De prijs publieke ruimte is een mooie waardering van het werk van alle betrokkenen in dit complexe dossier en een stimulans voor al onze medewerkers om verder bij te dragen tot een kwalitatieve openbare ruimte.” zegt Jo Van De Sype, Projectleider Urban Development & Mobility bij Arcadis.

Ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne is bijzonder opgetogen: “Alle inwoners zijn trots op de verlaagde Leieboorden. Waar vroeger een streepje onzichtbaar water een autoparking in twee sneed, gaven we er nu de Leie terug aan de Kortrijkzanen. We zien dat de omgeving van de Broeltorens hierdoor helemaal opleeft met vele nieuwe en vernieuwende horecazaken. In deze legislatuur willen we die tendens verderzetten door de verlaagde Leieboorden door te trekken tot het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide, met onder meer een jachthaven in het centrum van de stad.”

Kortrijk bekroond voor mooiste publieke ruimte van Vlaanderen
Foto: © L Wouters

Vijf nominaties

Het project werd verkozen uit vijftig inzendingen.
De 4 andere genomineerden waren:
  • Herinrichting van de Singel Noord in Antwerpen
  • Make-over van de stationsomgeving Liedekerke
  • Herinrichting Duitse militaire begraafplaats in Hooglede
  • Kernversterkend project in Wetteren dat het historische centrum in relatie brengt met beide Scheldeoevers.

Publieksprijs

Naast de onderscheiding van de jury, wint Kortrijk ook de Publieksprijs Publieke Ruimte. Tot 11 maart kon het publiek online stemmen voor alle genomineerden. Bijna tweeduizend mensen lieten weten welke van de vijf projecten hun favoriet was. Het is voor het eerst sinds de Publieksprijs wordt uitgereikt dat beide onderscheidingen naar dezelfde kandidaat gaan.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo