Kortrijk ontwikkelt bijna 7 hectare tot nieuw stadsdeel

  BE   21 maart 2013 Bron: Wout Maddens - Gemeente Kortrijk
Kortrijk Weide wordt een nieuw stadsdeel van zowat 7 hectare. De nabijheid van het station, de Leie en de ligging langs beide zijden van de westelijke ring bieden tal van mogelijkheden. Het stadsbestuur heeft nieuwe duidelijke keuzes gemaakt duidelijke krachtlijnen. De Magdalenastraat zal haar woonfunctie behouden en de woningen krijgen wat extra tuin. Alle verkeer naar Kortrijk Weide zal via het verkeersplein aan de Blekersstraat verlopen en niet meer via de Magdalenastraat. (1)

De Centra voor Volwassenen Onderwijs (Hitec, VSPW en VIVO) zullen hun activiteiten bundelen op Kortrijk Weide. Het gebouw, naar een ontwerp van bureau SUM, komt achter de woningen van de Magdalenastraat en zal een stedelijke wand vormen rond het plein. De bouwaanvraag gebeurt in de tweede helft van dit jaar. (2)

De bestaande parking wordt heraangelegd en krijgt een capaciteit van 340 wagens. Occasioneel kan de parking gebruikt worden als evenementenplein, met een oppervlakte van 200 op 80 meter te vergelijken met de grootte van het Sint Pietersplein in Gent. (3)De oude NMBS-loods blijft behouden, het rechtse gedeelte is reeds ingenomen door het jeugdontmoetingscentrum JOC en zal in mei reeds de deuren openen. De rest van de loods kreeg nog geen invulling, maar blijft zeker behouden omdat dit nu eenmaal een beeldbepalend gebouw is met veel mogelijkheden. (4)

Aansluitend aan de loods kan een fuifzaal gebouwd worden met een capaciteit van meer dan 1.000 personen. Door de grote afstand tot de Magdalenastraat wordt overlast voor de bewoners vermeden. (5)

Kortrijk Weide is ook de unieke plek voor een nieuw zwembad. Concrete plannen voor dit zwembad in een groene omgeving zullen worden uitgetekend. (6)

De rest van de site wordt een groot stadspark, een groene zone die tot aan de Leieboorden loopt. De oorspronkelijk geplande woontorens komen er dus niet. (7)

Kortom, Kortrijk Weide wordt niet de plaats voor een nieuw politiekantoor maar wel een nieuw stadsdeel met veel groen en sfeer.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo