Koolstofmonoxide (CO), een sluipende moordenaar in huis

30 november 2011 Bron: brandwondenstichting
Elk jaar sterven in BelgiŽ ongeveer 100 mensen door CO-vergiftiging en worden er meer dan 2000 in het ziekenhuis opgenomen na zulke koolstofmonoxide- vergiftiging. De meeste daarvan zijn jonger dan 30 jaar! De meeste ongevallen gebeuren in het weekend. De meeste koolstofmonoxydevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Het is dus niet verwonderlijk dat de helft van de vergiftigingen in de badkamer gebeurt. Tussen november en april stelt men de meeste ongevallen vast.

CO is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend gas dat normaal gezien vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van hout, kolen, gas, mazout, enz.

Zelfs bij een geringe aanwezigheid in de lucht kan er een CO-vergiftiging optreden. Vooral kinderen zijn gevoelig voor CO-vergiftiging en de gevolgen zijn bij hen ook ernstiger.

Zorg voor een voldoende luchtverversing in elke kamer en vooral kamers waar een waterverwarmer aanwezig is.Eerste hulp bij CO-vergiftiging

De symptomen van CO-vergiftiging lijken op andere dagelijkse kwaaltjes, maar als ze niet dadelijk worden herkend, kunnen ze leiden tot blijvende letsels en zelfs de dood.

Indien u getuige bent van een CO-vergiftiging moet u onmiddellijk ingrijpen: deuren en ramen openzetten, het toestel uitschakelen en de persoon uit de kamer brengen. Verwittig huisarts of bel noodnummer 100 of 112.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo