Geef CO geen kans!

  BE   7 oktober 2011 Bron: Bouwunie
Elke herfst en winter belanden mensen met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis, spijtig genoeg soms ook met fatale afloop. In deze periode van het jaar, zeker bij mistig en windstil weer, is er een verhoogd risico op CO-vergiftiging. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting. “CO-vergiftiging kan je voorkomen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman”, aldus Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. De consument is zich daar nog onvoldoende van bewust. De overheid tracht het publiek hiervoor warm te maken via informatiecampagnes. Ook Bouwunie heeft een folder die de vakman aan zijn klanten kan meegeven. Deze bevat tips om CO-vergiftiging te voorkomen en te bestrijden, en geeft een overzicht van de voordelen voor de klant die investeert in een energiezuinige en veilige installatie.

In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties moeten jaarlijks gebeuren voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en tweejaarlijks voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Dit is een belangrijk middel in de preventie van CO-vergiftiging. Het heeft ook een positief effect op het energieverbruik en op het leefmilieu.
Spijtig genoeg vallen de individuele stooktoestellen (bv. op mazout of kolen, gaskachels en gasgeisers) niet onder de wetgeving. Nochtans geven deze toestellen nog het meest aanleiding tot CO-vergiftigingen. Ze veroorzaken bovendien meer milieuvervuiling. Bouwunie blijft bij de overheid pleiten om een verplichting op te leggen voor het onderhoud van alle verwarmingstoestellen, klein, groot, centraal of individueel.
Ondertussen blijft informeren en sensibiliseren belangrijk. De boodschap is duidelijk. Wie zijn gas- en verwarmingstoestel correct laat plaatsen en regelmatig laat onderhouden door een vakman, bespaart zichzelf niet alleen veel leed, maar ook veel geld. Het risico op CO-vergiftiging daalt en het rendement van de installatie stijgt waardoor het verbruik en de vervuiling dalen. Het onderhoud van de stookinstallatie levert trouwens een belastingvermindering op van 40% van de onderhoudsfactuur.

Dé tips om CO-vergiftiging te vermijden
  1. Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw;
  2. Zorg voor voldoende verluchting in de kamer;
  3. Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
  4. Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo