Verwarming & Sanitair

CO-vergiftiging blijft een probleem in Vlaanderen

Jaarlijks komen zo’n 30 personen om door CO-vergiftiging en belanden er 1.500 in het ziekenhuis. Vorige week nog overleed een bejaard koppel en het KMI waarschuwt ook vandaag - en vaak in deze periode van het jaar, zeker bij mistig en windstil weer - voor een verhoogd risico op CO-vergiftiging. Oorzaak is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, wijst op de noodzaak van een correct geplaatste verwarmingsinstallatie, die regelmatig wordt nagezien en onderhouden door een vakman, om CO-vergiftiging te voorkomen. De consument is zich daar nog onvoldoende van bewust. Zo laat nu slechts een derde van de eigenaars en huurders zijn verwarmingsinstallatie regelmatig onderhouden. De overheid tracht het publiek hiervoor warm te maken via informatiefolders. Ook Bouwunie heeft een folder opgesteld die de vakman aan zijn klanten kan meegeven. Deze bevat tips om CO-vergiftiging te voorkomen en te bestijden, en geeft een overzicht van de voordelen voor de klant die investeert in een energiezuinige en veilige installatie.

Vlaanderen heeft een wetgevend kader dat centrale verwarmingsketels ouder dan 15 jaar aan een eenmalige uitgebreide keuring onderwerpt. Op basis van die keuring moet de gebruiker eventueel verbeteringen aanbrengen aan het systeem of de ketel vervangen. Daarnaast moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties moeten jaarlijks gebeuren voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en tweejaarlijks voor gasgestookte centrale verwarmingsketels. Dit is een belangrijk middel in de preventie van CO-vergiftiging. Het heeft ook een positief effect op het energieverbruik en het leefmilieu.

Spijtig genoeg vallen de individuele stooktoestellen (bv. op mazout of kolen, gaskachels en gasgeisers) niet onder de wetgeving. Nochtans geven deze toestellen nog het meest aanleiding tot CO-vergiftigingen. Ze veroorzaken bovendien meer milieuvervuiling. Bouwunie blijft bij de overheid pleiten om een verplichting op te leggen voor het onderhoud van alle verwarmingstoestellen, klein, groot, centraal of individueel.

Ondertussen blijft informeren en sensibiliseren de boodschap ! De overheid verspreidt preventiefolders via de OCMW’s, armoedeassociaties, minderhedenorganisaties, ziekenfondsen, huisartsen, ... Dit om ook en vooral de risicogroepen te bereiken. Bouwunie probeert de klanten van de installateurs van centrale verwarming te sensibiliseren (zie bijgevoegde pdf).

De te onthouden boodschap luidt als volgt. Wie zijn gas- en verwarmingstoestel correct laat plaatsen en regelmatig laat onderhouden door een vakman, bespaart zichzelf niet alleen veel leed, maar ook veel geld. Niet alleen daalt het risico op CO-vergiftiging. Het rendement van de installatie stijgt waardoor het verbruik en de vervuiling dalen. Het onderhoud van de stookinstallatie levert trouwens een belastingvermindering op van 40% van de onderhoudsfactuur.

Dé tips om CO-vergiftiging te vermijden
1. Zorg voor een perfect werkend toestel en een goed trekkende schouw;
2. Zorg voor voldoende verluchting in de kamer;
3. Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
4. Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.