Verwarming & Sanitair

Bestrijdt CO-vergiftiging

Jaarlijks komen zo’n 30 personen om door CO-vergiftiging en belanden er 1.500 in het ziekenhuis. Maandagmorgen nog moest de brandweer in Houthalen 2 mensen naar het ziekenhuis brengen. Oorzaak is een gebrek aan een goede verluchting en een slechte afvoer van de verbrandingsgassen. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, wijst al jaren op de noodzaak van een correct geplaatste verwarmingsinstallatie, die regelmatig wordt nagezien en onderhouden door een vakman, om CO-vergiftiging te voorkomen. De consument is zich daar nog onvoldoende van bewust. Zo laat nu slechts een derde van de eigenaars en huurders zijn verwarmingsinstallatie regelmatig onderhouden. De overheid zal het publiek hiervoor meer warm moeten maken, aldus Bouwunie.

Vlaanderen heeft een nieuw wetgevend kader dat centrale verwarmingsketels ouder dan 15 jaar aan een eenmalige uitgebreide keuring zal onderwerpen. Op basis van die keuring zal de gebruiker eventueel verbeteringen moeten aanbrengen aan het systeem of de ketel moeten vervangen. Daarnaast zullen stookinstallaties periodieke inspecties moeten ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties bestaan al jaarlijks voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout). Door de nieuwe regeling zullen binnenkort (wellicht vanaf 2009) ook gasgestookte centrale verwarmingsketels een tweejaarlijkse inspectie ondergaan.

Bouwunie is ervan overtuigd dat dit een belangrijk middel is in de preventie van CO-vergiftiging. Het zal ook een positief effect hebben op het energieverbruik en het leefmilieu.
Spijtig genoeg vallen de individuele stooktoestellen (bv. op mazout of kolen, gaskachels en gasgeisers) niet onder de nieuwe wetgeving. Nochtans geven deze toestellen nog vaak aanleiding tot CO-vergiftigingen. Ze veroorzaken bovendien meer milieuvervuiling. Ook installaties met een nominaal vermogen van minder dan 20 kW vallen door de mazen van het net hoewel de fabrikant hiervoor ook een periodiek onderhoud voorschrijft. Er worden nu meer en meer woningen opgetrokken waar dergelijke installaties voldoende zijn (omwille van nieuwe technieken, betere isolatie, ...).

Bouwunie blijft bij de overheid pleiten om een verplichting op te leggen voor het onderhoud van alle verwarmingstoestellen, klein, groot, centraal of individueel.

De te onthouden boodschap luidt als volgt. Wie zijn gas- en verwarmingstoestel correct laat plaatsen en regelmatig laat onderhouden door een vakman, bespaart zichzelf niet alleen veel leed, maar ook veel geld. Niet alleen daalt het risico op CO-vergiftiging. Het rendement van de installatie stijgt waardoor het verbruik en de vervuiling dalen. Het onderhoud van de stookinstallatie levert trouwens een belastingvermindering op van 40% van de onderhoudsfactuur.

Dé tips om CO-vergiftiging te vermijden
1. Zorg voor een perfect werkend toestel en schouw;
2. Zorg voor voldoede verluchting in de kamer;
3. Laat een nieuw verwarmingstoestel plaatsen en afstellen door een echte vakman;
4. Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman.

Ook interessant