Continu ventileren legt 'de stille moordenaar' aan banden

  BE   24 november 2010 Bron: Renson
Dagelijks sterven er nodeloos mensen aan CO-vergiftiging. We slagen er nog steeds niet in om koolstofmonoxide (CO) - de stille moordenaar - aan banden te leggen. Ieder jaar zorgt CO voor 30 tot 50 dodelijke slachtoffers en nog eens bijna 1500 opnames in ziekenhuizen. De vraag stelt zich dan hoeveel mensen er in ongezonde omstandigheden leven, zonder het zelf te weten! Het risico op deze ‘stille moordenaar’ is het grootst bij koud en windstil weer, wanneer we de deuren sluiten en kieren afdekken. De gevaarlijkste periode voor deze CO-vergiftiging loopt van november tot en met maart, ja zelfs april. Toch kan het probleem relatief eenvoudig opgelost worden. Naast het gebruik van veilige, goed geplaatste verwarmingstoestellen is hoofdzakelijk de continue toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht van levensbelang. Dit zorgt immers op elk ogenblik voor een goede luchtkwaliteit en geeft CO geen kans. Met zijn Systeem C+®EVO, het nieuwe vraaggestuurde en energiebesparende ventilatiesysteem, biedt RENSON® dé oplossing voor een leven zonder gevaar voor CO-vergiftiging.

CO-vergiftiging! Je hebt er ongetwijfeld al eens over gehoord. Terecht, want elk jaar maakt CO in ons land 30 tot 50 dodelijke slachtoffers. Nog eens bijna 1500 mensen worden met gezondheidsklachten door CO in ziekenhuizen opgenomen. CO is immers een heel verraderlijk gas – smaakloos, reukloos en kleurloos. Vandaar de bijnaam: de stille moordenaar. Uit onderzoek blijkt dat het risico op deze ‘killer’ het grootst is bij koud en windstil weer, wanneer we de deuren sluiten en kieren afdekken. Daarnaast zijn er ook specifieke weersituaties die het probleem versterken. We denken dan aan windstil weer met een negatieve temperatuursinversie. Wanneer er een koude luchtlaag gevangen zit onder een warme luchtlaag vermindert de trekcapaciteit van de schouw. Het gaat hier dus niet alleen om de maanden november, december en januari maar ook in maart en zelfs april mag gerust nog eens de aandacht op dit probleem gevestigd worden.

Lage concentraties kunnen de oorzaak zijn van verschillende klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, voortdurende vermoeidheid, …. Op langere termijn kan dit echter leiden tot concentratie- en geheugenproblemen, moeilijkheden op school of werk en complete futloosheid. Acute vergiftiging door een hoge concentratie CO resulteert in lusteloosheid, verwardheid, bewusteloosheid en braken. Uiteindelijk geraak je in coma en sterf je.

Het probleem kan echter relatief eenvoudig voorkomen worden. CO wordt gevormd door slechte of onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen zoals mazout, gas, kolen, … Slecht aangesloten of afgestelde toestellen voor verwarming of warm water, slechte afvoer van rookgassen en onvoldoende toevoer van verse lucht zijn meestal de oorzaak van de stille doder. Belangrijker is echter dat een afvoersysteem voor rookgas slechts kan werken als er ook toevoer van lucht voorzien is. Voor een correcte toevoer van, verse lucht moet een woning uitgerust zijn met een ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw is dit verplicht, maar bij de renovatie van oudere woningen brengt men vaak een luchtdichte isolatie aan zonder een ventilatiesysteem te voorzien. Even de ramen openen levert wel een sterke luchtverversing op, maar is kortstondig en gaat gepaard met extra energieverlies, tocht, het binnendringen van lawaai, insecten, regen en soms zelfs inbrekers. Een gecontroleerde basisventilatie, 24 uur per dag, is de enige efficiënte manier.

Systeem C+®EVO van RENSON® combineert een zelfregelende natuurlijke luchttoevoer met een gemoduleerde mechanische afvoer. Op die manier wordt er geventileerd op basis van de behoeften, continu en gecontroleerd.

TOEVOER

Zelfregelende ventilatieroosters (Invisivent®EVO, AR75, Screenvent® Mistral) in de droge leefruimtes zorgen voor de continue luchttoevoer. De nieuwe RENSON® Invisivent®EVO wordt discreet boven op het raam achter slag geplaatst. Daardoor is het bijna onzichtbaar van buitenaf en aan de binnenzijde is enkel een binnenklep zichtbaar. Deze binnenklep is beschikbaar in twee stijlen (Futuro en Classico), waardoor het rooster perfect aan de stijl van de woning kan aangepast worden. Een drukke weg? Dan kan er discreet geventileerd worden zonder enige geluidshinder, dankzij de geluiddempende Invisivent®EVO AK33.

DOORVOER

Vaste deurroosters (Invisido®, Silendo®) regelen de doorvoer van de lucht. Invisido® is een nieuw deurrooster, dat discreet bovenop de deur geplaatst en zorgt voor de doorvoer van lucht van de ene naar de andere ruimte, zonder doorkijk.

AFVOER

De mechanische afvoer in de natte ruimtes gebeurt via de nieuwe centrale ventilator Healthbox® in combinatie met esthetische afvoermonden. Deze heeft een krachtige motor met regelmodules, die steeds in staat is om iedere vochtige ruimte correct te ventileren. Een vocht- en temperatuursensor in iedere regelmodule meet 24 uur per dag de afvoerlucht uit en communiceert met de centrale processor. De regelmodule beperkt het afvoerdebiet per ruimte wanneer mogelijk en laat ook de motor op een lager toerental draaien. In de badkamer garandeert een bijkomende aanwezigheidssensor een nog groter comfort. Er wordt dus nooit méér geventileerd, dan strikt nodig is. De Healthbox® realiseert hierdoor een warmtebesparing én een besparing op het elektriciteitsverbruik.

De ventilator wordt op zolder of in een technische ruimte gemonteerd. In de keuken, de badkamer, het toilet en andere natte ruimtes ziet de gebruiker enkel de design afvoermonden uit aluminium. Die zijn verkrijgbaar in 6 verschillende designs, kunnen gemakkelijk overschilderd worden en zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Bovendien kunnen ze zowel in opbouw als inbouw gemonteerd worden.

Deze Healthbox® van RENSON® is de EHBO-kit voor uw woning (Eerste Hulp bij Binnenlucht Ongevallen).

Voor meer informatie: Vul onderstaand formulier in!

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo