Nieuwbouw

Kennisgebrek groot struikelblok voor eigenbouw

Het aandeel consumenten dat aan particulier opdrachtgeverschap doet, blijft al jaren achter bij de gestelde doelen. De belangrijkste reden voor consumenten om niet aan eigenbouw te doen, is dat ze denken niet genoeg kennis en ervaring te bezitten. Ook verwacht men teveel rompslomp.Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis.

De Nederlandse overheid is gecharmeerd van particulier opdrachtgeverschap. Zo wil het Rijk dat eenderde van de nieuwbouwproductie hierdoor tot stand komt. Uit onderzoek van WoonKennis blijkt echter dat slechts 7% van de huishoudens momenteel bij de aanschaf van een volgende woning gebruik wil maken van eigenbouw. Ruim eenderde zegt dit misschien te willen.

Imago

Het aandeel van particulier opdrachtgeverschap blijft ondanks alle aandacht en interesse achter bij de verwachtingen. Dit komt deels door een imagoprobleem. Consumenten hebben altijd nog vaak het idee dat eigenbouw duurder is en alleen is weggelegd voor mensen met een bepaald niveau van bouwkundige ervaring en kennis. Van de huishoudens die aangeven geen gebruik te zullen maken van eigenbouw, geeft eenderde gebrek aan kennis op als reden, terwijl een kwart zegt te weinig ervaring te hebben. Bijna twee op de tien vindt de kosten van een bouwkavel te duur of stelt dat eigenbouw teveel rompslomp met zich meebrengt. Bovendien denkt 16% dat particulier opdrachtgeverschap duurder is dan de aanschaf van een nieuwbouwwoning.



Beoogde voordelen eigenbouw

Aan alle huishoudens is vervolgens gevraagd wat zij als voordeel zien van eigenbouw. Het hoogst scoren de argumenten dat de woningindeling dan precies naar wens is en ook dat het eindresultaat goed aansluit op de woonwensen. Controle op het eindresultaat wordt door eenderde genoemd als een belangrijk voordeel. Deze punten hebben allemaal te maken met individuele woonwensen. Zelf de regie in handen hebben, blijkt als belangrijk voordeel te worden gezien.



Ontzorgen sleutelwoord voor bouw

Het ontzorgen van consumenten bij particulier opdrachtgeverschap is essentieel. De voordelen van eigenbouw zijn bij consumenten bekend. Een gebrek aan kennis en ervaring en de verwachting dat eigenbouw duur is en veel rompslomp met zich meebrengt, weerhoudt de consument ervan in te stappen. Door het bouwkundige vraagstuk, procedures en het financiële proces voor de consument in te vullen, kunnen bouwers een enorme markt aanboren. Vanzelfsprekend moeten hiervoor genoeg kavels beschikbaar zijn en moeten gemeenten hun steentje bijdragen.

Als het aandeel particulier opdrachtgeverschap in de buurt komt van de doelstelling van het ministerie van VROM, zal dit voor partijen uit de bouw ook op marketinggebied veranderingen met zich meebrengen. Zo zullen diverse partijen belangrijker worden in de DMU en zullen toeleveranciers nog meer rekening moeten houden met de zelfstandig bouwende particulier.

Ook interessant