Vastgoed

Collectief opdrachtgeverschap leidt wel tot lagere huizenprijs

De conclusie uit een SEV-onderzoek dat collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo) geen goedkopere woningen oplevert dan reguliere woningbouw, valt niet in goede aarde bij Jan Walrecht van bureau Bouwen in Eigen Beheer (BIEB).
Walrecht is boos over een melding van de SEV nog voorafgaand aan de presentatie van het onderzoeksapport dat zelf bouwen niet sneller of goedkoper zou zijn dan woningbouw door projectontwikkeling. Zijn bureau begeleidt kopersgroepen cpo. `Ik beweer ook niet dat wij goedkoper bouwen`, zegt Walrecht over de betaling aan aannemers. `Wel dat de prijs van de huizen onder de marktwaarde uitkomt. En op die marktwaarde baseert een ontwikkelaar zijn prijs.` Het voordeel ligt volgens hem niet alleen aan een korting op de grondprijs. Deze speelt wel mee, maar ook zonder zo`n korting zou de prijs van de woningen zeker 15% onder de marktwaarde uitkomen.

`Van korting op de grondprijs is ook maar sprake bij ongeveer 30% van onze projecten.` Gezien het Koopgarant-model is er volgens hem ook nog eens geen sprake van echte korting. Bij doorverkoop betaalt de koper de korting terug, zo onderstreept Walrecht.

Gebaseerd op: Cobouw