Nieuwbouw

Particulier opdrachtgeverschap is niet sneller of goedkoper

Bouwen in particulier opdrachtgeverschap gaat niet sneller en levert ook geen goedkopere woningen op dan reguliere woningbouw. Wel is de prijs-kwaliteitverhouding beter. Dit komt naar voren uit een diepgaand onderzoek in opdracht van de SEV.

De conclusies zijn verrassend gezien het vaak genoemde argument dat (vooral collectief) particulier opdrachtgeverschap tot goedkopere nieuwbouw leidt. `Mensen wenden hun invloed aan om hun huis te optimaliseren`, luidt de verklaring van SEV-programmamedewerker Hanneke Schreuders waarom een lagere prijs snel uit beeld raakt. De Universiteit Utrecht en TNO hebben voor de SEV tien jaar zelf bouwen in alle varianten onder de loep genomen. Dat zelfbouw als regel goedkoper is, claimen partijen aan de hand van daadwerkelijk gerealiseerde projecten. `Uit eerdere onderzoeken op kleinere schaal blijkt het inderdaad`, zegt Schreuders. `Maar bij die conclusies bleven wel vraagtekens bestaan.` Dat het antwoord of het nu echt goedkoper is nog niet duidelijk was, was aanleiding voor het uitgebreidere onderzoek.

Prijsverschillen lijken vooral door lagere grondprijzen verklaarbaar te zijn. De lage initiële kosten die dankzij een dergelijke korting mogelijk zijn, blijken echter vaak wel belangrijk voor de doelgroep. Daarom suggereert de SEV partijen die hiervoor financieel inleveren, zoals ontwikkelaars en gemeenten, later ter compensatie te laten meeprofiteren van de gestegen woningwaarde.

Gebaseerd op: Cobouw