Kennisdag klimaatrobuuste daken op 14 juni 2019 in Antwerpen

  BE   22 mei 2019 Bron: Stad Antwerpen
Kennisdag klimaatrobuuste daken op 14 juni 2019 in Antwerpen
Foto: Frederik Beyens
Antwerpen heeft 15 miljoen vierkante meter dak beschikbaar die ingezet zou kunnen worden om van de stad de meest klimaatrobuuste stad van Vlaanderen te maken. Hoe die goudmijn ingeschakeld kan worden om de klimaatverandering het hoofd te bieden, ontdekken bedrijven en bezoekers op 14 juni tijdens de tweede Kennisdag Klimaatrobuuste daken, georganiseerd door de stad.

Na de succesvolle eerste editie van 2018 organiseert de stad opnieuw een kennisdag Klimaatrobuuste daken. Deze kennisdag wordt opgesplitst in een middaggedeelte voor professionelen en een avondsessie voor particulieren. Tijdens beide momenten krijgen de toehoorders meer inzicht in wat klimaatrobuuste daken zijn en hoe die daken kunnen bijdragen om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Klimaatrobuuste daken worden zo ontworpen dat er ruimte is voor regenwaterbeheer, hittebestrijding en biodiversiteit. Helemaal interessant wordt het als er ook nog plaats is voor beleving op het dak, zoals bij Steinerschool Hibernia. Deze school is ťťn van de vier kandidaten die een intensieve begeleiding krijgen onder het Stadslab2050-traject Klimaatrobuuste daken. Samen met de drie andere kandidaten stellen zij hun plannen tijdens de kennisdag voor en geven ze meer uitleg over de hindernissen die ze al tegenkwamen en de oplossingen die ze tot hiertoe leerden kennen.

Internationale sprekers

Bezoekers krijgen tijdens de kennisdag meer inzicht in praktische oplossingen. De ontwerpers van de klimaatrobuuste daken zijn immers niet van de minste. Zo begeleidt Dusty Gedge, voorzitter van de European Federation of Green Roof & Wall Association, het dak van speelhuis Elief. Voor dit dak denkt Dusty na over lichtgewicht-substraat: ďLiefst zelfs uit een lokale bron. Zo vermijden we de transportkosten en milieukosten om het huidige lava-substraat van Duitsland naar hier te halen. Je hebt hier de Schelde, misschien zijn er wel mossel- of andere schelpen die we kunnen gebruiken.Ē

Verder nemen ook Friso Klapwijk (Metropolder Company), Florian Kraus (Greenpass) en Jonathan Naraine & Victoria Bengtsson (The FoodPrint Lab) het publiek mee langs oplossingen die zij uitdokterden voor groene daken.

Aanwezigen kunnen die dag ook deelnemen aan verschillende workshops die gegeven worden door onder andere Simon Perneel, de voorzitter van de Belgische Federatie Gevel- en Dakgroen, Els Liekens, Aquafin of Jonathan Malmberg, The Scandinavian Green Roof Institute.

Eerste RainBrain-monitor brengt regengebruik op groendak in kaart

ís Middags zal onderzoeker Vincent Wolfs van Sumaqua bovendien het eerste prototype van de RainBrain-sensor onthullen en op het dak van de Hiberniaschool plaatsen. Met deze sensor, een realisatie die volgt op het studiewerk verricht op het intelligente groendak in de Nationalestraat, wil de KU Leuven een goed zicht krijgen op wat groendaken nodig hebben aan water om in de ideale omstandigheden voor plantengroei te zorgen. Later kan de data van deze sensor gekoppeld worden aan weersvoorspellingen en gestuurde regenwaterlozing, waardoor het groendak als een echte waterbuffering de riolering tijdens stortbuien kan ontlasten.

Dromen over daken

De avondsessie richt zich meer op particulieren, maar is ook voor semi-professionelen interessant, aangezien ook hier praktische oplossingen voor groendakstructuren uit de doeken gedaan zullen worden. Zowel eigenaren van een klein dak als een groot plat dak halen hun voordeel uit deze infosessie.

Onder de noemer ĎDromen over dakení nemen verschillende sprekers de aanwezigen immers mee langs verschillende typen groendaken en hoe je die kan aanleggen. Of ze verduidelijken waarom een ambitieuze versie van een groendak, een klimaatrobuust dak, zo belangrijk is voor de omgeving en de dakeigenaar zelf.

GeÔnteresseerden houden ook best www.antwerpen.be/daken in het oog. Vanaf 1 juni zijn er weer tickets te koop voor dakenwandelingen. Tijdens zoín dakwandeling gaan deelnemers langs bij een vijftal trotse Antwerpse groendakbezitters die meer over hun dak en het proces om tot zoín dak te komen vertellen.

Praktisch

Vrijdag 14 juni 2019
Gratis kennisdag voor professionelen van 12 tot 16 uur
Gratis infosessie voor particulieren van 19.30 tot 21.30 uur
Steinerschool Hibernia
Volkstraat 40
2000 AntwerpenLees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo