Architectuur

Kanaal met zwembad en waterval voor Keulen

Bij de herontwikkeling van de Deutzer Hafen in Keulen is een bijzondere attractie voorzien. In een kunstmatige aftakking van de Rijn worden een zwembad en waterval gerealiseerd. Het (bestaande) kanaal wordt tevens ingezet voor de opvang van regenwater en hoge waterstanden in de rivier.
Dat blijkt uit de plannen die het Deense architectenbureau COBE heeft gepresenteerd voor het gebied. Op de plek van een oude haven verrijst een wijk voor ‘duizenden’ inwoners (de gemeente Keulen heeft nog geen exacte aantallen bekendgemaakt). De functies, uiteenlopend van wonen tot werken, worden ondergebracht in een dichte mix van nieuwbouw en bestaande bebouwing.

Het reeds aanwezige kanaal vormt het hart van de wijk en krijgt een tweeledige functie; die van publieke attractie en waterberging. Aan het begin van het kanaal wordt een zwembad met waterval gerealiseerd, gevuld met opgevangen regenwater en verwarmd door restwarmte uit de wijk. De waterval kan worden gerealiseerd dankzij het verschil in waterpeil met de rest van het kanaal.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant