KCAP en EVR ontwerpen Toren Striga 1 in Antwerpen

16 juli 2014 Bron: KCAP
KCAP Architects&Planners in samenwerking met evr-Architecten winnen de architectenselectie Toren Striga 1 in Antwerpen. Het betreft één van drie woontorens binnen het project Nieuw Zuid, een nieuw woongebied aan de Schelde in het zuiden van Antwerpen. Het winnende ontwerp is een gevarieerde woontoren met geïntegreerde kantoor- en commerciële functies. Met zijn bijzondere ligging aan het park van het nieuwe woongebied rijst de toren met 80 meter hoogte als een nieuw icoon voor Antwerpen Zuid omhoog. Het 15.000 m2 omvattende gebouw bestaat uit een onderbouw van vier lagen en een 26 verdiepingen tellende toren. Beide vormen één geheel.

Het ensemble wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan woontypologieën voor verschillende doelgroepen: jonge gezinnen, ouderen, “co-housers”, alleenstaanden en werkende stellen. Gezien de bijzondere locatie aan het park bevinden zich een groot aantal woningen op maaiveldniveau.

De gevels bieden ruimte aan individuele invullingen met terrassen, tuinen, wintertuinen en/of tuinbergingen. De terugspringende gevelvlakken worden ingericht als collectieve groene tuinen voor de bewoners. De plint bevat een dubbel hoge passage, lobby’s voor de kantoren en de woningen en een actief grondgebonden woonprogramma.

Toren Striga 1 in Antwerpen

“Het concept interpreteert de kwaliteiten van het typische Belgische vrijstaande woonhuis. De woningen zijn compact en efficiënt georganiseerd en omgeven door een flexibele structuur, die is ontworpen als een dubbel hoog raster, waarbij de koper de kans krijgt te kiezen uit een palet aan geïndividualiseerde invullingen zoals balkons, serres, kleine bergingen, groenelementen etc.,” zegt Han van den Born, partner van KCAP. “De constructieve structuur met een centrale kern staat een maximum aan flexibiliteit toe in de verdeling van de woontypologieën, het aantal woningen per verdieping en mogelijke aanpassingen op een later moment. Met een grote variatie aan appartementen in deze nieuwe stedelijke omgeving komt het ontwerp tegemoet aan de levensstijlen van deze tijd,” sluit Han van den Born.

Het toegepaste duurzaamheidsconcept richt zich enerzijds op technische elementen zoals duurzaam materiaalgebruik, groene daken, zonnepanelen en een geïntegreerd systeem voor grijswaterrecuperatie. Gebaseerd op wind- en bezonningsstudies is een compact, energie-efficiënt en -productief bouwvolume ontworpen. “Maar duurzaamheid kunnen we ook begrijpen als letterlijk “tijdsbestendigheid”. De potentie van een project om lang te bestaan hangt vooral samen met de appreciatie door mensen en de meerwaarde die het kan bieden voor zoveel mogelijk gebruikers voor een zo lang mogelijke tijd,” zegt Jan van den Broeke van evr-Architecten.

Toren Striga 1 in Antwerpen

“Het ontwerpteam slaagde erin om een integraal duurzaam ontwerp voor te stellen. Zowel sociale als technische aspecten werden uitgewerkt en kregen een architecturale vertaling,” prijst de jury. “Het is een integraal concept, gezinsvriendelijk en bovendien ook een elegant en licht gebouw.”

Het ontwerpteam KCAP EVR combineert bijzondere expertise op het gebied van stedelijke architectuur en duurzaamheid. Daarnaast wordt het team aangevuld door Bureau Bouwtechniek, als kostendeskundige en voor site supervisie.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo