Groen Zuid geeft zuurstof aan woningaanbod in Hoboken

  BE   6 juni 2014 Bron: Cores Development
Projectontwikkelaar en stadskernbouwer CORES Development geeft met het lanceringsevent op 6,7 en 8 juni de officiële start van de verkoop van huizen en appartementen in de nieuwe wijk ‘Groen Zuid’ te Hoboken. CORES zet met dit project een aanbod van liefst 480 betaalbare woningen in de kijker. Daarnaast is er plaats voor een crèche met plaats voor 200 kinderen, is er winkelgelegenheid en tevens een woonzorgcentrum gepland. De wijk zal autoluw zijn omdat de wagens ondergronds moeten parkeren. De gemeenschappelijke tuinen en het park maken van dit woonproject een ideale thuisbasis voor jonge gezinnen met kinderen. De eerste bewoners worden in 2017 verwacht. Het project stimuleert bovendien de particuliere woningrenovatie rondom de wijk en geeft Hoboken een nieuwe impuls als woonplaats voor een mix van jonge en minder jonge gezinnen.

Betaalbaar wonen op een boogscheut van de binnenstad

‘Groen Zuid’ legt het accent op betaalbaar wonen in een groene omgeving en toch vlakbij de stad. Een goede ontsluiting met het openbaar vervoer en de fiets garandeert de verbinding met het stadscentrum. Een nieuwe centrale fietsverbinding die de hele site dwarst, maakt de link tussen het centrum van Hoboken, de Schelde-oevers en de kernstad. Een nieuwe fietstunnel zorgt voor een vlotte verbinding onder de spoorwegberm. Daarnaast wordt de wijk autoluw gehouden omdat wagens een ondergrondse parkeerplaats krijgen. En op nog geen honderd meter van ‘Groen Zuid’ zal kasteel Gravenhof eind 2015 heropend worden als cultureel centrum.

“We konden sinds enkele jaren vaststellen dat het aantal nieuw gebouwde huizen en appartementen in Hoboken stagneerde. Dankzij ‘Groen Zuid’ zal de markt van betaalbare én unieke woningen ongetwijfeld de broodnodige zuurstof krijgen”, vertelt Sophie Deprez, CCO van CORES Development. De nieuwe wijk biedt een gezonde mix van woningen, appartementen en ‘assisted living’ flats* aan die heel divers qua oppervlakte en typologie is zodat iedereen zijn gading vindt. In totaal zal Groen Zuid 480 wooneenheden omvatten. Het Antwerpse Zorgbedrijf is bouwheer van nog eens 120 serviceflats en het bijhorende dienstencentrum met kindercrèche.

Schepen van Stadsontwikkeling Ruimtelijke ordening Van de Velde: “Als stad staan we voor de uitdaging om de bevolkingsgroei op te vangen en voldoende woonaanbod in te plannen voor ieder inkomensniveau. Volgens verschillende demografische prognoses kan Antwerpen tegen 2030 100.000 extra inwoners tellen. We zullen dus efficiënt en verantwoord moeten bouwen. ‘Groen Zuid’ zal meer dan 1000 bewoners verwelkomen en dat betekent dat we met dit project een belangrijke stap in de goede richting zetten.”

Weldra gaat CORES Development van start met fase 1 van de nieuwe woonwijk die 169 wooneenheden, appartementen en eengezinswoningen, omvat (zie bijlage voor het overzichtsplan met de namen van de gebouwen). In deze fase zullen er zowel 1-slaapkamerappartementen vanaf 124 500 euro, 2-slaapkamerappartementen vanaf 149 500 euro, 3-slaapkamerappartementen vanaf 174 500 euro en woningen met tuin vanaf 199 500 euro aangeboden worden. Aan alle bovengenoemde woongelegenheden kan de optie Assisted Living gekoppeld worden. (De vermelde prijzen zijn exclusief BTW, registratie- en notariskosten.)

Groen Zuid geeft zuurstof aan woningaanbod in Hoboken

Duurzame architectuur en groene vingers

Om verscheidenheid in de nieuwe stadswijk te brengen, ging CORES Development in zee met Crepain Binst Architecture (CBA), Meta Architectuurbureau, STAM Architecten en BOB 361 Architects. Crepain Binst Architecture treedt daarbij als supervisor of master architect op en waakt over de uitvoering van het beeldkwaliteitsplan. Luc Binst, CEO en creative director van Crepain Binst Architecture vertelt: “Groen Zuid sluit aan op de bestaande morfologie van de buurt en ook in de wijk werden appartementen en woningen optimaal gecombineerd.”

Ook qua duurzaamheid en groenvoorziening is het project vooruitstrevend. “Op Groen Zuid wordt veel open ruimte voorzien met private tuinen aansluitend bij de gezinswoningen, gemeenschappelijke groene binnengebieden per bouwblok voor alle omwonenden en daarbovenop een ruim buurtpark. Op die manier lijkt het alsof het park als een groene ader doorheen Groen Zuid loopt”, vertelt Evert van Stramien, studiebureau voor ruimtelijke planning en publieke ruimte. “De tuinen lijken dan weer op de vijf vingers van een uitgestoken hand als je de site vanuit de lucht bekijkt.”

Het reliëf doorheen de site toont een hoogteverschil van wel 8 meter. Dat vormt de ideale plek om een verantwoord regenwatersysteem met de aanleg van wadi’s in het park te voorzien. Regenwater zal met andere woorden tijdelijk worden opgevangen in enkele aanwezige vijvers.

Groen Zuid geeft zuurstof aan woningaanbod in Hoboken

Hoboken vergroent

Het aandeel van de jongeren in de totale bevolking van Hoboken stijgt sterk, maar ook bij het aantal huishoudens laat zich een opvallende stijging noteren.** “Hoboken weet jonge gezinnen aan te trekken die ons district als een ideale plek beschouwen om zich te settelen en oud te worden”, vertelt Kathelijne Toen, districtsvoorzitter van Hoboken. Het aantal gerenoveerde woningen stijgt ook want in 2012 werden nog maar 6 woningen gerenoveerd en in 2013 steeg dit aantal al tot 24. “Dit is vooral opmerkelijk als je doorheen de Louisalei rijdt. Stellingen die aan woningen staan maken duidelijk dat er in Hoboken ook opnieuw wordt geïnvesteerd door particuliere eigenaars”, weet Toen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo