Woonleningen

Is het einde van het hypothecair mandaat in zicht?

Is het einde van het hypothecair mandaat in zicht?
Als je een hypotheeklening neemt voor een woning, dan vraagt de bank waarborgen. Zo vestigt de bank een hypotheek op je woning of kan ze ook kiezen voor een hypothecair mandaat. Dat laatste is goedkoper voor jou, maar houdt ook enkele nadelen in. Europa stelt intussen meer en meer vragen bij het hypothecair mandaat. De kans bestaat dan ook dat het mandaat binnen afzienbare tijd veel minder vaak toegekend zal worden …

Als je leent voor de aankoop van je woning, dan wil de bank natuurlijk garanties dat je die lening correct zult terugbetalen. Als onderpand voor de lening kan de bank een hypotheek vestigen of een hypothecair mandaat nemen. Wat is het verschil tussen beide?

  • Hypotheek: de bank dekt zich hiermee in voor het volledige kredietbedrag. De duur van een hypothecaire inschrijving bedraagt steeds 30 jaar. De bank kan een hypotheek nemen voor het volledige bedrag + 10% aanhorigheden (kosten die de bank zou moeten maken als je woning openbaar verkocht moet worden omdat je de lening niet terugbetaalt).
  • Hypothecair mandaat: je geeft de bank hiermee toestemming om op eender welk moment tijdens de looptijd van je lening een hypotheek te vestigen voor een bepaald bedrag.

Een bank kan er ook voor kiezen om beide systemen te combineren: een hypotheek voor een bepaald bedrag en een hypothecair mandaat voor het resterende saldo.

Pluspunten van een hypothecair mandaat

Het belangrijkste voordeel van een hypothecair mandaat is duidelijk: je betaalt veel minder kosten dan voor een hypotheek. Het verschil kan enkele duizenden euro’s bedragen.

Minpunten van een hypothecair mandaat

Er zijn een aantal nadelen verbonden aan een hypothecair mandaat. Die hou je best in het achterhoofd als je beslist:
  • De bank bepaalt zelf of ze genoegen neemt met een mandaat of niet.
  • Als de bank na verloop van tijd via het mandaat toch een hypotheek neemt, dan betaal je alsnog alle kosten hiervoor. Je betaalt in dat geval dus tweemaal!
  • In sommige gevallen vragen banken om, in ruil voor het verkrijgen van een hypothecair mandaat, een aantal nevenproducten bij hen af te nemen. Denk aan een brandverzekering, schuldsaldoverzekering, pensioensparen, … Je moet hier goed mee opletten, want de kans bestaat dat deze producten bij de bank veel duurder zijn dan bij andere aanbieders. Op die manier kan je het voordeel van de lagere kosten van een hypothecair mandaat snel kwijt zijn.

Europa heeft vragen bij het hypothecair mandaat

De Europese bankenautoriteit is van mening dat een hypothecair mandaat banken minder bescherming biedt dan een hypotheek. Binnen de Basel IV-kapitaalnormen zullen banken leningen met een hypothecair mandaat in de toekomst dan ook moeten beschouwen als leningen zonder waarborg. Dit betekent dat de banken hiervoor meer kapitaal zullen moeten aanleggen. Als dit ook echt in de praktijk gebracht wordt, is de kans reëel dat banken veel minder snel een hypothecair mandaat zullen toekennen.

Heb je nog vragen over het hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving?

Maak vandaag nog een afspraak met een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Die gaat voor jou op zoek naar de beste deal op de hypotheekmarkt.

Ook interessant