Hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving: wat is het verschil?

9 april 2020 Bron: Hypotheek.be
Hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving: wat is het verschil?
In ruil voor het toekennen van een hypothecaire lening wil een bank garanties. Daarmee dekt ze zich in tegen het risico dat jij het woonkrediet niet correct zou terugbetalen. Die garanties kunnen de vorm aannemen van een hypothecair mandaat of een hypothecaire inschrijving. Maar wat is het verschil precies?

Wat is een hypothecair mandaat?

Een hypothecair mandaat is een volmacht die jij aan de bank geeft om een hypothecaire inschrijving te nemen als dat nodig zou zijn. Je betaalt kosten voor de registratie en het ereloon van de ontvanger Rechtszekerheid, maar in globo kost een hypothecair mandaat minder dan een hypothecaire inschrijving.

Wat is een hypothecaire inschrijving?

Via een hypothecaire inschrijving dekt de bank zich volledig in voor het volledige kredietbedrag. Een hypothecaire inschrijving geldt steeds voor 30 jaar. De bank kan een hypothecaire inschrijving nemen voor het volledige kredietbedrag, zelfs verhoogd met 10% extra. Die 10% moet de kosten dekken die de bank zou maken bij de openbare verkoop van jouw woning als je de lening niet correct zou terugbetalen.

Opgelet bij een hypothecair mandaat

Kies je dus sowieso best voor een hypothecair mandaat, aangezien dat goedkoper uitvalt? Niet noodzakelijk, want de kans bestaat dat de bank achteraf toch nog overgaat tot het nemen van een volwaardige hypothecaire inschrijving. Daarvoor heeft ze jouw akkoord niet te vragen of te krijgen. In zo’n geval betaal je dus tweemaal, want je moet ook de kosten moeten betalen voor de hypothecaire inschrijving ophoesten!

Meer weten over een hypothecair mandaat of hypothecaire inschrijving?

Maak een afspraak met een onafhankelijk kredietbemiddelaar zoals Hypotheek.be. Vind hier een specialist in hypotheekleningen in jouw regio. Hij gaat voor jou op zoek naar de voorwaarden op de hypotheekmarkt die het best aansluiten bij jouw profiel.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo