Vastgoed

Is Uruguay het nieuwe Spanje?

"Uruguay is misschien niet 's werelds goedkoopste plaats, maar je krijgt er ongetwijfeld de beste waarde voor je geld. Montevideo en Punta del Este zijn steden van de toekomst. Er zijn volop trendy restaurants, de lokale wijnen zijn excellent en shoppen is er een feest." Dat zegt Lee Harrison van International Living, een Ierse uitgever van magazines voor senioren over wonen in het buitenland. De toegenomen interesse in het Zuid-Amerikaanse land - gelegen tussen Brazilië en Argentinië - is een gevolg van mond-aan-mondreclame en wordt bevestigd door het steeds stijgend aantal toeristen en expats, die het land aandoen. De haven van Montevideo is ondertussen uitgerust om 's werelds grootste cruiseschepen te verwelkomen. Vorig jaar gingen waren dat er 160. Het mooie strand van Pocitos (foto) in Montevideo is dan ook een voorkeursbestemming van vele toeristen.

Bezoekers uit Canada, de Verenigde Staten en Europa krijgen een minder grote cultuurschok te verwerken dan wanneer ze andere Latijns-Amerikaanse landen bezoeken, wat maakt dat voor gepensioneerden Uruguay een droombesteming lijkt. Uruguay geldt dan ook als het veruit veiligste land van Zuid-Amerika. Volgens Harrison kunnen senioren er met € 1000 per maand meer dan comfortabel leven,op voorwaarde dat ze al een eigendom bezitten. Een gemeubelde flat met één slaapkamer kost in het universiteitsdistrict rondom de € 250 per maand. De situatie is volgens velen dan ook vergelijkbaar met die van de zeventiger en tachtiger jaren, toen Europese senioren massaal naar Spanje trokken. In de bekende badstad Punta del Este is zo'n 70% van de eigendommen in handen van buitenlanders, al gaat het meestal nog om Argentijnen, die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn in de Uruguayaanse hoofdstad. Op een uur rijden van Montevideo ligt het plaatsje Piríapolis, waar buitenlanders zich een huis met een lap grond van 1.000 m² in een zogenaamde ‘gated community' met clubhuis en een restaurant kunnen aanschaffen vanaf € 150.00.

Toch blijven er ondanks een miniem analfabetisme in het land (3%) nog altijd zichtbaar grote verschillen tussen betere en meer achtergestelde wijken, zoals La Cruz de Carrasco. Maar ondanks de toegenomen welvaart is het land er ook in geslaagd haar tradities te behouden. ‘Meer dan eens kruis je cowboys die aan de rand van de weg hun maté (lokale thee) zitten te drinken,' zegt vastgoedontwikkelaar David James.