Interieur

Interieur 2012: een gesmaakte vernieuwing

Interieur 2012: een gesmaakte vernieuwing
Interieur 2012 zal de geschiedenis in gaan als deze van de vernieuwing: een totaalervaring, een belevenis voor alle zintuigen. De 23e biënnale bracht een geslaagde mix van een culturele én commerciële inhoud, en dit zowel in de Xpo als in de binnenstad van Kortrijk. De nieuwe aanpak zorgde voor een verhoogde internationale belangstelling. “Deze Biënnale is belangrijk voor de toekomst. We kunnen met een open en positieve blik naar de volgende editie toe werken. We hebben gezien wat de mogelijkheden zijn en gaan die zeker gebruiken als basis voor 2014”, zegt curator Lowie Vermeersch.

Een Biënnale in de stad, een stad in de Biënnale
Interieur 2012 heeft zijn grenzen verlegd. Van de hallencampus in de Kortrijk Xpo tot het Buda-eiland in de stad. Een gesmaakte vernieuwing, zo blijkt ook uit de bezoekersaantallen. 84.000 bezoekers vonden van 20 tot en met 28 oktober de weg naar Interieur 2012. Negen dagen lang – 1 dag minder dan 2010 – ontving de Biënnale bezoekers uit 69 landen. De internationale belangstelling was groter dan de vorige edities. Maar liefst 24.000 bezoekers deden ook het stadsprogramma in Buda aan.

Opvallend: de eerste vier dagen was er veel interesse van professionals. De meer dan 300 exposanten zijn tevreden en merken het effect van de vernieuwing. Het inrichten van de hallencampus als stad was een voltreffer. Binnen de kwalitatieve setting van de stadscenografie vormden de blauwe diagonale met exposities en de verschillende rustpunten in de vorm van piazza’s met bistro’s en lounges een van de hoogtepunten van deze Biënnale. Ook de uitbreiding naar de stad betekende een meerwaarde. Dat het de bezoeker menens was, getuigt ook het intens gebruik van de shuttledienst, een extra service in samenwerking met Audi. Van de hallencampus naar het stadscentrum en terug. Curator Lowie Vermeersch: “Het focussen op beleving en het doortrekken van die beleving naar diverse locaties heeft duidelijk gewerkt en zorgt voor een nieuwe vibe.”


Foto's: © Wouter Van Vaerenbergh

Hotspots en hoogtepunten
Hoezeer het culturele en het commerciële luik verweven waren op Interieur 2012, blijkt ook uit de vele hoogtepunten van afgelopen week : een kwalitatieve selectie van meer dan 300 internationale exposanten waarbinnen heel wat Belgische bedrijven een prominente plaats namen. De inspanningen van de exposanten om het unieke standenconcept naar een hoger niveau te tillen, draagde bij aan de kwalitatieve uitstraling van de Biënnale.

Als trots symbool van de vernieuwing gelden natuurlijk de Future Primitives Project Rooms. Zeven kunstzinnige installaties – waaronder het werk van ontwerpers en kunstenaars als Troika, Ross Lovegrove en Muller Van Severen – die een unieke kijk gaven op de woonbeleving van morgen. Gisteren al te zien in de Kortrijk Xpo en op het Buda-eiland.


Foto's: © Wouter Van Vaerenbergh

De vernieuwing vertaalde zich ook in de aanwezigheid van 36 % nieuwe merken en jonge ontwerpers, waaronder de avant-garde designers van Ventura Interieur en De Invasie. 108 jonge ontwerpers kregen een tijdelijk atelier of showroom op het Buda eiland. Voor het publiek een uitstekende kans om te zien hoe ze tewerk gaan. Voor de ontwerpers zelf een kennismaking met het publiek en unieke gelegenheid om enkele pronkstukken tentoon te stellen. Anders gesmaakte hoogtepunten waren zeker het bezoek van prinses Mathilde die veel interesse toonde voor wat de Belgische bedrijven presteerden en presenteerden, de viering van de Designer van het jaar Alain Gilles en de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Vormgeving aan Anita Evenepoel. Nog een topper was Design Fusion, een forum met tal van internationale sprekers waaronder designer Arik Levy, bedrijfsleider Koen Verhaert en Marcus Fairs, hoofdredacteur van het vaktijdschrift Dezeen. En ook de Interieur Bistro in de Budafabriek mag niet vergeten worden. Dagelijks vormde deze bijzonder ingerichte plek de ideale afsluiter voor tal van bezoekers en exposanten.

Ook interessant