Architectuur

Inconsistent cultureel centrum voor Japanse stad

Een gebouw dat groeit als een mangroveboom. Zo omschrijft het Japanse architectenbureau Chiaki Arai het onlangs geopende Kadare Cultural Centre in Yurihonjo. Het gebouw is, in overleg met lokale bewoners, op organische en inconsistente wijze ontworpen.
De ruimtes zijn alle gevormd naar de behoeften van de toekomstige gebruikers, die via bijvoorbeeld workshops actief werden betrokken bij het ontwerp. Leidende factoren hierbij waren menselijke schaal en de gebruiksvriendelijkheid van de ruimtes, zegt Chiaki Arai. Al gelang hun functie hebben de ruimtes een geheel eigen voorkomen en karakter gekregen.

Het cultureel centrum omvat een multifunctioneel theater, een bibliotheek, een planetarium en een gemeenschapscentrum. Het ongeveer 12.000 vierkante meter omvattend complex is gebouwd op een terrein dat voorheen werd gescheiden door een weg. Deze is verwerkt tot een straat in het gebouw zelf, die toegang biedt tot alle functies.

De Wai Wai Street genaamde as zorgt er tevens voor dat daglicht diep in het gebouw dringt en telt een aantal extra voorzieningen als winkels en restaurants. De hoofdfuncties van het complex zijn allemaal aanpasbaar. Ook kunnen een aantal functies met elkaar worden verbonden, waardoor een 135 meter lange ‘tunnel’ ontstaat.

Lees verder op Architectenweb.nl