Woonleningen

Hypotheek afsluiten om zelf een woning te bouwen

Hypotheek afsluiten om zelf een woning te bouwen
Veel mensen dromen van de kans om zelf een woning te bouwen. Hoe leuk is het om te starten met een kaal stuk grond, eindigend met een woning die naadloos aansluit op jouw persoonlijke voorkeuren? Voor het bouwen van een eigen woning zal een lening aanvragen in veel gevallen noodzakelijk zijn. Dat geldt niet alleen voor het bouwen van een complete woning; ook bij aanpassingen aan een bestaand huis sluiten veel mensen een aanvullende lening af. Het wordt ook wel een bouwdepot genoemd. Een hypotheek winkel vertelt je wat je in je huidige financiële situatie maximaal kunt lenen. Bepaal op basis van deze berekening of het bouwen van een eigen woning voor jou haalbaar is.

Indicatie maximale hypotheek woningGebruik verschillende online tools om alvast een berekening te maken van hetgeen je maximaal kunt lenen. Dit is slechts een indicatie, maar het geeft je wel een goed beeld van de haalbaarheid van je plannen voor de nieuw te bouwen woning. Mogelijk besluit je op basis van de uitkomsten van deze tool direct over te stappen naar een plan B.

Aan de slag met plannen maken voor een eigen huis

Zelf een woning bouwen of deze ontwerpen en vervolgens laten bouwen vergt een goede voorbereiding. Niet alleen op financieel vlak moeten er verschillende zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld ook aan de tekeningen voor de nieuwbouwwoning, de vergunningen die op basis van de tekeningen moeten worden aangevraagd, de verschillende materiaalkeuzes die je moet maken, enzovoorts. Zelf een huis bouwen is niet eenvoudig; raadpleeg verschillende vakmensen om je hierbij te laten helpen. Een tekening en het kiezen van materialen alleen is niet voldoende; je wilt er bijvoorbeeld ook zeker van zijn dat de woning straks voldoende geïsoleerd is om energielabel A toegekend te krijgen.

Bouwdepot bij aankoop nieuwbouwwoning

Wanneer blijkt dat het volledig zelf ontwikkelen van een woning geen optie is, kun je overwegen voor een nieuwbouwwoning te gaan. Het pand staat hierbij al, waarbij je zelf een invulling kunt geven aan de binnenzijde ervan. Ook dat is een leuk en intensief project! Bij een nieuwbouwwoning kun je een bouwdepot afsluiten via de hypotheekverstrekker. Het bouwdepot is onderdeel van de afgesloten lening en biedt je de mogelijkheid te investeren in je woning. Denk aan de aankoop van een keuken, het aanpakken van de badkamer, enzovoorts. Ook de vloer en bijvoorbeeld een verlaagd plafond kun je bekostigen vanuit zo’n bouwdepot.

Ook interessant