Woonleningen

Weet waar je allemaal een hypotheek voor kunt afsluiten

Weet waar je allemaal een hypotheek voor kunt afsluiten
Wil jij binnenkort een huis kopen en heb je daar financiering voor nodig? Dan is een hypotheek nemen bij een bank, of een andere hypotheekverstrekker, een geschikte alternatief voor jou. Met een hypotheek kun je je woning mee financieren. De woning is pas helemaal van jou wanneer je de lening hebt terugbetaald aan de bank. De looptijd van de hypotheek is meestal dertig jaar. Heb je een lening afgesloten, betaal je iedere maand hypotheekrente, waarbij je in gedeeltes de restschuld afbetaald. Wil jij meer weten over de verschillende soorten hypotheken en de voor- en nadelen? Lees er hier meer over.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt men iedere maand een constant bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin van de looptijd, betaalt men eerst een lage rente, die naarmate de looptijd vordert hoger wordt. Naarmate de rente lager wordt, stijgt het aflossingsbedrag. Een voordeel van een annuïteitenhypotheek is dat er in het begin een lagere netto maandlasten wordt betaald. Een nadeel echter is dat de netto maandlasten tegen het eind weer beginnen te stijgen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaalt men iedere maand een vast bedrag af. Dit bedrag bestaat, net als bij de annuïteitenhypotheek, ook uit rente en aflossing. Met een lineaire lening wordt de lening gelijkmatig afgelost. Het bedrag die je zult aflossen, hangt af van het leenbedrag. In het begin van de looptijd van de hypotheek, zul je eerst een hogere hypotheekrente betalen. Naarmate de looptijd van de lening afloopt, zal dit bedrag ook dalen. Het aflossingsbedrag daarentegen blijft wel hetzelfde. Een voordeel van een lineaire hypotheek is dat er in het begin een hoog bedrag aan netto maandlasten wordt betaald, die naarmate de looptijd vordert zullen afnemen.

De beste keus

De beste keus voor de lening hangt af van je persoonlijke situatie. Wanneer je meer geld kwijt kan in het begin van de looptijd, is wellicht een lineaire de beste keuze voor jou. Is dat niet het geval, dan een annuïteitenhypotheek. Er bestaat ook een andere alternatief, namelijk een combinatie hiervan. Om erachter te komen wat je maandelijkse kosten zullen zijn, kun je eenvoudig je maximale hypotheek berekenen.

Kortom, om een woning te financieren, wordt er een hypotheek genomen. Er zijn verschillende hypotheekvormen, namelijk een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek.Om te weten welke hypotheekvorm het beste bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Ook interessant