Buitenschrijnwerk

Houtrot in Nederlandse nieuwbouwwijk

Honderden huizen in de Amersfoortse wijken Nieuwland en Vathorst kampen met lekkend en rottend houtwerk. Kozijnen scheuren kort na oplevering of vertonen rotte plekken.

Ook trekken voordeuren krom. Onderhoudsexpert Meijerink van het bedrijf Talen wijt de problemen deels aan de strenge milieu-eisen waaraan de bouwers moeten voldoen, maar de bedrijven in Amersfoort zijn voorzichtig met hun conclusies. Tientallen nieuwe huizen in Vathorst hebben nu al problemen met kozijnhout. In het Park van de Tijden hebben veel bewoners al meer dan een jaar last van lekkages bij de ramen.

Heijmans en Van Zwol hebben hier kozijnen gerepareerd of vervangen en ’neuslatten’ aangebracht. Nog niet overal met het gewenste resultaat, want sommige bewoners krijgen bij zuidwestenwind nog steeds regenwater in huis. In het project Difresco trekken de voordeuren zo krom dat sommige bewoners vanuit de gang gewoon naar buiten kunnen kijken. Bewoners van de Ameliapolder en Paulinapolder hebben hun beklag gedaan bij bouwbedrijf Van Zwol. Die spreekt van ’een legitiem verhaal’. ,,Het is een probleem dat bij alle nieuwbouwhuizen voorkomt,’’ aldus woordvoerder Zwart. ,,Het is vochtig weer, en veel woningen zijn van binnen nog niet droog.’’

Het bouwbedrijf Van Bekkum voert reparatiewerk uit bij 43 huizen aan de Klifsberg en de Kuiperberg. ,,Preventief,’’ aldus woordvoerder Van den Berg. ,,Er zijn scheurtjes geconstateerd in sommige kozijnen. Om houtrot te voorkomen, wordt het openstaande hout nu uit voorzorg gedicht.’’ De situatie in Vathorst doet denken aan de grote problemen waar de ’milieuwijk’ Nieuwland de afgelopen jaren tegenaan liep. Bijna tachtig huizen aan de Patriciërslaan moesten opnieuw in de steigers toen de houtrot daar toesloeg. Oorzaak: gebruik van ’zacht’ hout en het verbod op lijmkit. ,,Milieuvriendelijk bouwen is mooi,’’ zegt Meijerink van het onderhoudsbedrijf Talen, ,,maar daarbij zijn soms wel ongelukkige materiaalkeuzes gemaakt.’’ Talen heeft nu 200 huizen met houtproblemen in onderhoud in Nieuwland.