Hoe weet je of je een nieuwe dakkapel nodig hebt?

8 januari 2021 Bron: Bouw & Wonen
Hoe weet je of je een nieuwe dakkapel nodig hebt?
Wanneer je al langer in een huis woont met een dakkapel dan bestaat de kans dat je wel eens naar boven kijkt en denkt dat het dakkapel nodig een opknapbeurt moet hebben. Dat kan ook gebeuren als je een huis hebt gekocht met een dakkapel waaraan weinig onderhoud is verricht. Er kunnen zich meerdere oorzaken voordoen waarbij het nodig is om het hele dakkapel te laten vervangen. Zo kan er sprake zijn van een lekkage via het dakkapel of omdat het houtwerk is gaan rotten door slecht onderhoud.

Er zijn gevallen bekend waar door het rotten van het hout luchtgaten zijn ontstaan die tot veel energieverlies leiden. Soms wil je je dakkapel veranderen, omdat de meeste uit je directe omgeving een duurzaam en mooier dakkapel hebben. Door een verandering van je dakkapel zal de meerwaarde van je woning toenemen. Wat voor een dakkapel je ook wilt laten plaatsen, ga daarvoor naar de dakkapellen specialist.

Laat je bij de dakkapellen specialist goed voorlichten wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende dakkapellen. Wanneer je alleen je dakkapel gaat vervangen en niet vergroten hoef je geen vergunning aan te vragen. Een kunststof dakkapel is duurder in aanschaf dan een houten, maar zal op langere termijn goedkoper zijn, omdat er geen schilder aan te pas hoeft te komen. Laat voor de aankoop en plaatsing eerst meerdere offertes maken, zodat je daaruit de gunstigste kunt kiezen.

Houten of kunststof dakkapellen?

Wanneer je een nieuw dakkapel wil hebben kun je er een laten plaatsen van hout of kunststof. Omdat een dakkapel hoog is geplaatst heeft een kunststof belangrijke voordelen. Een houten dakkapel moet je regelmatig laten schilderen. Doe je dat niet dan zal het na een aantal jaren gaan rotten waardoor er lekken kunnen ontstaan. Omdat een dakkapel hoog is, moet je het schilderen aan een schilder overlaten. Een schilder zal de juiste stelling gebruiken om verantwoord aan het werk te kunnen gaan.

Een schilder moet je dus om de paar jaar laten komen en betalen. Een kunststof dakkapel is vrij van onderhoud. Dat is een belangrijk voordeel van kunststof. Zowel een kunststof als een houten dakkapel kun je snel laten plaatsen. Je kunt een dakkapel in een showroom uitzoeken en deze in de werkplaats helemaal in orde laten maken. Op een afgesproken dag kan de dakkapel, kant en klaar, door een kraan op het dak worden geplaatst. Een aannemer heeft dan het oude dakkapel verwijderd en zal de nieuwe afwerken wanneer hij door de kraan op het dak is geplaatst.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo