Badkamers

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak?

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak?
De douchebak is het fundament van je inloopdouche, de basis om comfortabel te kunnen douchen. Je douche is allesbehalve compleet zonder, want die naadloze kuip vangt het douchewater op en voert het af. Bovendien is de douchebak het eerste element van de installatie. Ontdek in dit artikel alles over de juiste keuze, de gemakkelijke installatie en het correcte onderhoud van jouw douchebak.

Ruime keuze aan materialen

Douchebakken vind je bij X²O in allerlei afmetingen en in verschillende materialen:
  • Acryl is erg populair omdat het zo sterk is en jarenlang meegaat. Bovendien is het erg voordelig
  • Composiet is onbreekbaar, makkelijk te reinigen en een duurzame keuze
  • Fan van een rustieke uitstraling? Kies dan voor blauwsteen/graniet en voeg een tikkeltje luxe toe
  • Met solid surface haal je een elegante en stevige douchebak in huis met handige anti-slipfunctie.

Kies jouw favoriet in functie van je budget en je badkamerinterieur. De afmetingen van een douchebak variëren naargelang de ruimte. De meest voorkomende formaten zijn de volgende: 160x90cm, 90x90cm, 120x90cm, 80x80cm, 100x100cm, 140x90cm.

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak

Je douchebak monteren maar!

Heb je gekozen? Dan kan je de douchebak plaatsen. Zorg dat je genoeg plaats hebt en bekijk de technische tekening aandachtig. Zo weet je meteen waar je sifon moet komen. Maak met een klopboormachine een sleuf voor je sifon en je leiding. Nadien sluit je de sifon aan op de afvoer. Let erop dat je afvoer lager ligt dan je sifon.

Tijd nu om je douchebak te plaatsen waar jij het wil. Controleer op voorhand zeker met een waterpas en zorg ervoor dat je douchebak over de volledige lijn steun heeft. Werk nadien af met sanitaire sillicone, plaats je douchebak op de chape, op de mortel of op de afgewerkte vloer, sluit je sifon aan en laat rusten.

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak

The finishing touch

Je douchebak is een belangrijk onderdeel van je inloopdouche, maar er is meer. Een doucheglas houdt het spattende water tegen en bepaalt mee de uitstraling van je douche. Om een gevoel van eenheid te creëren, kan je kiezen voor douchewandpanelen in dezelfde kleur en hetzelfde materiaal als je douchebak.

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak

Jarenlang van genieten

Een douchebak schoonmaken is erg eenvoudig. Om kalkaanslag te vermijden wrijf je na elk gebruik je douchebak droog met een zachte doek. Bijkomende tips lees je hieronder:

Meer lezen over de douchebak? Lees onze blog over de installatie van je douchebak en bekijk ons volledig aanbod douchebakken online of in onze showrooms.

Hoe plaats en onderhoud ik een douchebak

Ook interessant